Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pozitivní evoluce v Hradci: Svěrák děkoval Janečkovi za jeho vizi

Pozitivní evoluce v Hradci: Svěrák děkoval Janečkovi za jeho vizi
Karel Janeček v Hradci Králové | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí jedenáctou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byl v pátek 16. listopadu 2012 Hradec Králové. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala v Malém sále Kongresového centra Aldis.

Moderátorka Iva Kubelková a moderátor Petr Horký vítají 450 návštěvníků ve vrchovatě zaplněném sále. Karel Janeček vysvětluje, že není agent CIA, že není iluminát, že odvádí daně v České republice a že Pozitivní evoluci nastartoval proto, aby se u nás lépe žilo. Obnova společnosti přitom musí začít změnou volebního systému. Zpěvačka Petra Černocká říká, že cesta k lepší společnosti začíná u jednotlivce. Režisér Jan Svěrák se bojí slov jako „hledání lepší společnosti“, protože o to se už neúspěšně snažilo v dějinách hodně lidí, ale napřimovat pozitivní energii do společnosti má cenu. Říkáte-li „normální je nekouřit“, hodně lidí kouřit přestane. Podnikatelka Lenka Papadakisová věří v příběhy lidí, kteří něčeho dosáhli, takové příběhy dokáží inspirovat.

Pán z publika: Myslíte, že dokážete spojit lidi v cestě za jedním cílem? Karel Janeček: Myslím, že ano, z komunikace s lidmi mám dobrou zkušenost. Paní z publika: Co myslíte, že nás vyvede z morální krize? Jan Svěrák: ekonom Tomáš Sedláček napsal, že když jsme odvrhli Pánaboha, zbožštili jsme něco jiného, a tím je zisk, a v tom to je. Karel Janeček: Cestu z krize je možné namodelovat, hodně důležitá v tom bude zodpovědnost, chce to vyžádat si změnu, konkrétně změnu volebního systému, která umožní, aby se k moci dostali výrazně slušnější lidi, než tam jsou dneska. Lenka Papadakisová: Chybí nám důvěra a důvěra souvisí s vírou - v lidi, v Boha, v něco, co nás přesahuje, proto je potřeba pracovat na té důvěře. Houstnou potlesky.

Karel Janeček vysvětluje svůj návrh změny volebního systému. Petr Novotný z Pardubic si stěžuje, že v Pardubicích dostali lidi v sále větší prostor, než tady v Hradci, a ptá se, jaký je kořen Janečkovy motivace. Karel Janeček: Chci být šťastný, což pro mě znamená dělat takové věci, které povedou k tomu, aby byla šťastná společnost.

Pán z publika: Slyšeli jsme tady krásné pohádky, ale jestli nevznikne zákon, že politik je odvolatelný, nic se nezmění. Ti slušní, kteří budou zvolení, se časem pokazí, a všechno zůstane při starém. Karel Janeček: Nemáte pravdu, lidé, kteří jsou pod velkou kontrolou veřejnosti, nemají šanci se zkazit. Jiný pán z publika navrhuje infiltrovat současné strany dvěma sty tisíci slušných lidí. Karel Janeček: To je jako kdybyste lil čistou vodu do žumpy. Zkazila by se. 

Jan Svěrák: Pane Janečku, před třemi týdny jsem o vás nevěděl, přivítal jsem vaše zjevení, a čím více jsem se seznamoval s tím, co říkáte, tím víc se mi to líbilo. Něco z toho zní naivně, ale vy nám přinášíte víru, vizi a naději, že to tu může být lepší. A představivost je síla, která dokáže věci zhmotňovat, takže vám děkuji. 21:38 - moderátoři děkují všem přítomným a končí diskusi. Publikum vestoje tleská.

Více informací naleznete na stránkách Pozitivní evoluce.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz