Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Přerušení schůze britského parlamentu je nezákonné, rozhodl nejvyšší soud

Aktualizováno: Přerušení schůze britského parlamentu je nezákonné, rozhodl nejvyšší soud
Špatná zpráva pro Borise Johnsona | zdroj: Profimedia

Nejvyšší soud Spojeného království jednomyslně rozhodl, že krok premiéra Borise Johnsona vedoucí k přerušení zasedání parlamentu na pět týdnů je nezákonný. Proti rozhodnutí se nelze odvolat. 

"Rozhodnutí žádat Její Veličenstvo o přerušení schůze parlamentu bylo nezákonné, protože v důsledku zabránilo parlamentu vykonávat jeho ústavní funkce, aniž by k tomu byl oprávněný důvod," řekla soudkyně Brenda Haleová.

"Schůze parlamentu nebyla přerušena. To je jednomyslné rozhodnutí všech jedenácti soudců. Je na parlamentu a především předsedech obou komor, aby rozhodli, co dělat dál," dodala Haleová.

Premiér Boris Johnson tak dostal "další ránu" pro svou vizi brexitu bez dohody, proti které je většina poslanců. 

Předseda Dolní sněmovny John Bercow po oznámení verdiktu uvedl, že se sněmovna musí sejít co nejdříve. Šéf Skotské národní strany Ian Blackford také vyzval k okamžitému zahájení schůze.

Bercow pak oznámil, že se poslanci sejdou ve středu ve 12:30. Šéf Sněmovny lordů Norman Fowler uvedl, že doufá, že členové horní komory zasednou při nejbližší možné příležitosti. 

Johnson prohlásil, že bude verdikt nejvyššího soudu respektovat. Šéf opozičních labouristů prohlásil, že by měl Johnson zvážit rezignaci, k rezignaci premiéra vyzvala i Skotská národní strana. 

Zdroje: