Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Prezident jmenoval Lubomíra Zaorálka ministrem kultury

Prezident jmenoval Lubomíra Zaorálka ministrem kultury
Lubomír Zaorálek a premiér Andrej Babiš na Pražském hradě | zdroj: printscreen z ČN

Někdejší šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek je novým ministrem kultury. V úterý odpoledne ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman.

Zeman během svého projevu vyzval Zaorálka k tomu, aby se věnoval záchraně kulturních památek, třeba i na úkor živé kultury. Podle prezidentových slov to zajistí, aby po ministrovi kultury "něco zůstalo". 

Zaorálka nominovala ČSSD poté, co Zeman odmítl jmenovat předchozího kandidáta Michala Šmardu. Šmarda se pak kandidatury vzdal. 

Jmenováním Zaorálka by se tak měla uzavřít tříměsíční krize kolem resortu kultury poté, co v půli května podal demisi předchozí ministr Antonín Staněk (ČSSD). 

Zaorálkovým hlavním úkolem bude stabilizace resortu. Ministr uvažuje také o tom, že vyhlásí nové výběrové řízení na šéfa pražské Národní galerie, byť výběrové řízení vypsal už Staněk v poslední den ve funkci - 31. července.

Staněk v týž den odvolal i šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera, Zaorálek po pondělní schůzce s prezidentem též avizoval, že se chce situací kolem knihovnické rady zabývat. 

Někteří opoziční politici minulý týden upozorňovali, že se Zaorálek oblasti kultury v minulosti dostatečně nevěnoval, a nepovažují ho za vhodného kandidáta. Právě nedostatek odbornosti přitom Zeman vytýkal Šmardovi. 

Zaorálek v současnosti působí ve sněmovním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V 80. letech pracoval jako dramaturg v Československé televizi. 

Zdroje: