Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Prezident Zeman odmítá návrh ministerstva zahraničí na velvyslance ve Švýcarsku i v Číně

Prezident Zeman odmítá návrh ministerstva zahraničí na velvyslance ve Švýcarsku i v Číně
Prezident Miloš Zeman | zdroj: Facebook Miloše Zemana

Jako by prezident Miloš Zeman chtěl s nástupem nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka dát najevo, kdo je tady ve věci jmenování velvyslanců pánem – nehodlá podepsat nominace velvyslanců na ambasádu ve Švýcarsku a v Číně. Hraje o vlastní zájmy, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Velvyslanecký post ve Švýcarsku je žádanou a prestižní destinací, poslední rok a půl ale zůstává neobsazený. A podle všeho ještě nějaký čas neobsazený bude.

Politika a výměnný obchod

Samo ministerstvo zahraničí zrušilo letos v létě již schválený výjezd diplomata Ladislava Škeříka, náhradnicí se měla stát Kateřina Fialková, současná ředitelka Odboru mnohostranných ekonomických vztahů.

Ministerstvo její jméno před získáním souhlasu přijímající strany odmítlo potvrdit. "Stav, kdy je zastupitelský úřad Bern již delší dobu neobsazen na úrovni velvyslance, není možné dále prodlužovat, a proto bude v co nejbližší době nominován jiný kandidát na post velvyslance ve Švýcarsku," řekla v září obecné rovině mluvčí MZV Michaela Lagronová.

Teď se zdá, že náhrada tak rychlá nebude. Podle informací HlídacíPes.org z několika diplomatických zdrojů prezident Miloš Zeman její nominaci odmítl.

"Téma plně spadá do oblasti diplomacie a v takovém případě z mé strany žádný komentář nezazní," reaguje již tradičně na dotazy na jmenování velvyslanců mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Fialková je přitom zkušená kariérní diplomatka. V minulosti působila například v kabinetu generálního tajemníka NATO, byla i velvyslankyní v Japonsku.

Nabízí se proto dvojí vysvětlení. To, že na ambasádu v Bernu je se souhlasem Hradu (případně i premiéra Andreje Babiše) připravený nějaký politický kandidát (či kandidátka). Nebo to, že jde o "rukojmí" větší hry – o obsazení pro Hrad mnohem zajímavější ambasády v Číně.

Blokování návrhu na obsazení místa v Bernu (a možná i na dalších ambasádách) může být tedy součástí sporu o velvyslance v Pekingu.

Podle vzoru kníže? 

Personální rada ministerstva zahraničí sice již schválila nominaci současného náměstka Lukáše Kauckého coby nového českého velvyslance v Číně, jeho jméno však přes Miloše Zemana neprošlo.

Pro Hrad jsou nadstandardní vztahy s Pekingem dlouhodobou prioritou, výběr kandidáta zajímá i velké byznysové hráče v čele s PPF Petra Kellnera.

Diplomatické zdroje HlídacíPes.org potvrzují informace, s nimiž jako první přišel deník MF Dnes. Tedy, že se prezidentu Zemanovi zalíbila myšlenka, aby se velvyslancem v Číně stal končící viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Současný vývoj tak ukazuje, kdo že má a bude mít hlavní slovo a vliv na jmenování velvyslanců. Je to Miloš Zeman, respektive lidé v jeho pozadí. V situaci, kdy se jen příštím roce plánuje střídání 27 velvyslanců, je to důležitý poznatek. 

Politické nominace se budou podle všeho řešit především na ose Zeman – Babiš, nový ministr Petříček do otevřeného střetu s prezidentem pravděpodobně nepůjde. 

Do sporu s Milošem Zemanem šel v úvodu prvního prezidentského funkčního období tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Mimo jiné proto, že odmítal ryze politické rozhodnutí, aby se velvyslankyní na Slovensku stala Livia Klausová.

Kvůli neshodám mezi Hradem a Černínským palácem se na řadu měsíců zcela zastavilo střídání velvyslanců. Ve sporu ale ministr zahraničí nakonec ustoupil.

Miloš Zeman si tak na mnohem těžší politické váze už dávno vyzkoušel, jak se dají posouvat mantinely české zahraniční politiky.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: