Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Prezidentské chutě: Obama je pivař, Ike si potrpěl na skotskou

Prezidentské chutě: Obama je pivař, Ike si potrpěl na skotskou
Bývalý americký prezident Barrack Obama si potrpí na sklenici dobrého piva | zdroj: Profimedia

Američtí prezidenti nebyli strnulí, jak jejich sochy. Naopak, měli své choutky a rádi se napili a napijí, vezmeme-li v potaz i ty žijící. Někteří možná až příliš. Co nesmělo chybět v domácích barech slavných i méně známých hlav Ameriky?

Takový Barrack Obama nemá co do pití příliš speciální chutě. Bývalý prezident, který opustil Bílý dům na konci loňského roku, si totiž potrpí na "obyčejné" pivo. K Obamově pivní vášni se váže i jedno neobvyklé prvenství – za jeho působení ve funkci se v Bílém domě poprvé vařilo pivo, a to přímo na žádost prezidenta.

Kuchaři prý využili "tradiční postupy" a výsledkem byl takzvaný White House Honey Ale, později přidali i White House Honey Blonde Ale, White House Honey Porter a White House Honey Brown. Domácí pivo se v Bílém domě vařilo pro řadu různých společenských akcí, například Super Bowl party nebo – stylově – k oslavám Dne svatého Patrika.

Kromě Obamy pak pivu holdovali i prezidenti Johnson James Garfield, Grover Cleveland, Lyndon B. Johnson a také třetí americký prezident Thomas Jefferson. Ten si ho prý dokonce vařil sám, a to hlavně poté, co opustil prezidentský úřad. O tom, že by tak činil v Bílém domě, ale žádné záznamy nejsou.

Milovník archivních vín 

Zato se ví, že byl také velkým milovníkem dobrých vín, k čemuž ho údajně dovedla jeho tříměsíční cesta po Francii a severu Itálie. Svým způsobem také předbíhal dobu a byl poměrně svérázný. Trval například na tom, aby bylo víno do Ameriky dovážené v lahvích, místo v sudech. Nedůvěřoval totiž námořníkům, kteří ze sudů upíjeli a pak je dolévali vodou. A zatímco v té době mnozí Američané pili mladá vína, Jefferson si potrpěl na ta letitá.

Ostatně s tím se téměř 160 let po jeho smrti spojila i nepříjemná vinařská kuriozitka. V roce 1985 rodina Forbesů koupila "nejdražší láhev vína světa" – Lafite z roku 1787, která měla patřit Jeffersonovi a byly na ní dokonce vyraženy jeho iniciály.

Víno se pyšnilo mnoha superlativy a v 80. letech v aukční síni Christie's vyšlo na neuvěřitelných 157 tisíc dolarů, což v té době představovalo rekordní sumu za láhev vydraženého vína. Při pozdější expertíze však vyšlo najevo, že předmět unikátní koupě je pravděpodobně padělek. 

Právě Lafite, konkrétně Château Lafite Rothschild, si prý s chutí užíval i Richard Nixon, hostům však zpravidla nabízel něco levnějšího. Šampaňské zas milovali James Madison, James Monroe, John Tyler, James K. Polk či Ulysses S. Grant. John Quincy Adams, Millard Fillmore a James Buchanan pro změnu zbožňovali dezertní víno Madeira. 

Ike vyznával skotskou 

Řada dalších hlav Spojených států si ale potrpěla na poněkud tvrdší pití. Už George Washington prý preferoval whiskey a tuto zálibu s ním sdílela také řada jeho následovníků – Andrew Jackson, Martin Van Buren, Zachary Taylor i Andrew Johnson.

Johnson si prý whiskey během své inaugurace na viceprezidenta v roce 1865 dopřál tolik, že musel raději slézt z pódia, opil se totiž pod obraz. Warren G. Garding si pro změnu nedokázal odepřít whiskey před golfem, bez ohledu na to, že úřadoval za časů prohibice. Drsňák Dwight D. Eisenhower a Woodrow Wilson velice rádi popili skotskou whisky. A Harry S. Truman prý dokonce začínal den panákem bourbonu. 

Prezident, který si pěstoval vlastní mátu

No, a pak tu máme samozřejmě míchané nápoje. Takový John Fitzgerald Kennedy prý zbožňoval "krvavou" Bloody Mary, nepohrdl však ani daiquiri a dalšími koktejly. Teddy Roosvelt byl prý přeborník v přípravě mátového julep a dokonce si pro tento drink z šampaňského pěstoval na zahradě Bílého domu vlastní mátu.

A co pojí Franklina D. Roosvelta, Herberta Hoovera, Geralda Forda a agenta Jamese Bonda? Slabost pro martini! Hoover si ho poručil dokonce i ve chvíli, kdy trpěl zápalem plic. Ronald Reagan si pak rád dal drink Orange Blossom Special z bourbonu, vermutu a pomerančového džusu. 

Ciderem prý začínal den John Addams a na stejné pití si potrpěl i William Henry Harrison. Bill Clinton si pak prý v mládí rád vychutnal pro našince možná poněkud divoký mix cideru a piva – takzvaný snakebite. 

Ne, raději střízlivost  

Alkoholu naopak příliš neholdoval například prezident Jimmy Carter. Během setkání se sovětskými politiky dokonce nechával servírovat malé sklenky vína místo panáků vodky. Vodku si naopak rád, stejně jako řadu dalších druhů alkoholu, dopřál George Bush starší, jeho syn však prý pití v době svého úřadování moc nedal. Mezi prezidenty, kteří pili spíš výjimečně, patřili i Abraham Lincoln, Rutheford B. Hayes, William Howard Taft či Calvin Coolidge. Nepije prý ani současný prezident Donald Trump

A jedna pořádná alkoholická nálož na závěr. Prezident William McKinley si nechal servírovat drink zvaný McKinley's Delight – mix whiskey, sladkého vermutu, cherry brandy a absintu. Jak už název napovídá, drink byl vytvořen přímo pro "pana prezidenta" a každý doušek stál patrně za to. 

 

 

 

Zdroje: