Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Při výběru notebooku hraje roli konstrukce i zpracování: Jak vybrat notebook a nespálit se?

Při výběru notebooku hraje roli konstrukce i zpracování: Jak vybrat notebook a nespálit se?
Ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

Rozhodli jste se pro koupi notebooku pro sebe nebo pro svou rodinu, ale nevíte, na co si dát při výběru pozor? Důležitý je nejen výkon, ale také konstrukce a její zpracování. Důkladným výběrem si můžete ušetřit zbytečné reklamace a starosti.

Přichází Vánoce a možná uvažujete, že by nový notebook nebyl špatným dárkem třeba pro někoho z rodiny, nebo si prostě chcete sami udělat radost pod stromečkem. Pokud nevíte, jak takové zařízení vybrat, bude se vám hodit pár tipů. Notebook totiž není jen o výkonu, ale hrají roli také další jeho parametry.

Pozor na extrémně levné notebooky, cena se odráží v konstrukci

Našli jste ten pravý přístroj pro vás, který odpovídá svým výkonem, a cena je až podezřele nízká? Výrobce někde musel udělat kompromisy a obvykle na ně narazíte při zpracování. Přesto, že je notebook z platu, měl by být celkově pevný.

Nejchoulostivější místo je hned pod displejem, kde se obvykle nachází baterie. Prohyb v tomto místě by měl být jen velmi jemný, pokud se plast i pod menším tlakem prohýbá, hrozí i při mírně hrubším zacházení poškození.

Vyzkoušejte také prohyby klávesnice. Také tam výrobci často šetří a spoléhají na to, že plast kolem klávesnice zkoušet nebudete. Stačí jemný tlak, a pokud klávesnicová část předvádí mistrovské prohyby gymnasty, raději dejte ruce pryč.

Důležitá je také pevnost okolo touchpadu, kde by měl být notebook nejpevnější, protože se tam nachází disk. Na tohle místo často pokládáte ruce při psaní a mimo krytu displeje je to nejzatěžovanější část zvláště u pracovního notebooku. Pokud se na tomto místě zařízení prohýbá, konstrukce není dostatečně pevná a časté přenášení a manipulaci by notebook nemusel vydržet.

Kovový nebo plastový notebook?

Plastové notebooky mohou být stále velmi kvalitní, záleží ovšem na to, jaký plast výrobce použil, jak dobře je slícovaný, a zda je notebook celkově bytelný. U plastových zařízení si dejte pozor především na kvalitu materiálu, plast nesmí být příliš měkký.

Kovové notebooky patří k zařízením o něco dražším. Kov dobře vede teplo, takže záleží na tom, zda výrobce myslel na dostatečné odvětrávání. Častým neduhem je špatná ventilace jednotlivých součástí, například procesoru, a notebook má tendenci se přehřívat. Rozhodně se vyhněte ventilačnímu otvoru na spodní straně notebooku.

Displej je nejcitlivější část notebooku

Kryt displeje a displej samotný jsou nejvíce namáhanou části notebooku, z toho důvodu na zpracování v tomto místě klaďte velký důraz. Kryt displeje by se neměl prohýbat, a když už, tak jen minimálně. Naprosto netolerovatelné, u jakéhokoliv notebooku, je probarvování displeje při mírném tlaku na zadní víko.

Myslete také na samotný kloub displeje, který by měl být kovový a dostatečně bytelný. Po otevření by měl displej na svém místě držet jistě, a při hýbáním s notebookem by měl stále zůstávat v nastavené poloze.

Ať už se tedy jedná o pracovní notebook nebo notebook pro vašeho studenta, nepřistupujte k jeho výběru lhostejně.

Zdroje:
Inzerce, komerční sdělení / PR