Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Přihlásit auto na člověka, který nežije? Žádný problém

Přihlásit auto na člověka, který nežije? Žádný problém
zdroj: Mediafax

Český rozhlas (ČRo) přinesl dnes dopoledne ucelenou zprávu o tom, jak to ve čtvrtek vypadá na některých místech, kde si lidé chtějí zaregistrovat svá auta. „Poprvé v tomto týdnu vydržel registr vozidel po otevření přepážek pracovat déle než půl hodiny v kuse a zatím stále funguje. V předchozích dnech vždy zhruba po této době zkolaboval,“ tvrdí rozhlas. "Zapracoval" přes noc prý tým úředníků, přesto se v registru objevila nová díra.

Registr vozidel běží! To je nejhlavnější zpráva, která dopoledne plnila stránky zpravodajských webů. "Dnes ale není úřední den, a tak jsou některá pracoviště zavřená a systém tak není zatížen. Jeho provoz dnes omezuje jen pomalá rychlost některých operací,“ uvádí pak k tomu Český rozhlas.

Ten zjistil, že expertům ministerstva dopravy a ministerstva vnitra se konečně podařilo systém propojit s policejní databází. Systém ale stále běží pomaleji, protože není napojený na evidenci obyvatel. Ve starém systému, který napojený byl, stačilo prý zadat třeba rodné číslo řidiče a systém si doplnil ostatní údaje sám. "Nyní musí úředníci veškerá data zadávat ručně," připomněl ČRo.

Dobeš nabídl demisi

„Po včerejšku, kdy i ministr Kubice se do toho vložil a šel tomu naproti, se sestavil krizový tým IT specialistů jak z ministerstva vnitra, z našeho ministerstva, z policejního prezidia i z České pošty. Tento tým seděl celou noc, dal hlavy dohromady a ukazuje se, že zřejmě se podařilo problém nalézt a vyřešit,“ prozradil tajemství chodu registru náměstek ministra dopravy Ivo Toman.

On jako jeden z mála úředníků resortu se dnes byl podívat osobně na registru v pražském Bohdalci.  „Úředníci zde zatím vydali 250 pořadových lístků. S dalšími čekají, až si ověří, jak se aplikace chová,“ popsal k tomu Radiožurnál.

„Dnešní provoz také odhalil další nesrovnalost. Ukázalo se totiž, že kvůli nefunkční evidenci obyvatel je možné přihlásit auto i na člověka, který nežije. Stačí, když někdo přijde na přepážku s podepsanou plnou mocí. Úředník nemá žádnou možnost, jak si ověřit, zda je ten, kdo ji udělil, naživu,“ informovalo dále překvapivě rádio.

Na odstranění problémů s registrem vozidel má přitom ministerstvo dopravy už jen jeden den. Pokud se ho nepodaří rozběhnout bez kolapsů do zítřka, ministr Dobeš ze strany LIDEM nabídl svou demisi. Zatím se ale hájí tím, že nový registr vozidel podle statistik funguje podobně jako ten předchozí.