Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: Proč by měl být osobností roku vůdce Islámského státu Bagdádí

Komentář: Proč by měl být osobností roku vůdce Islámského státu Bagdádí
Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí | zdroj: Profimedia

V roce 1938 vybral magazín Time osobností roku Adolfa Hitlera. Letos má největší šanci vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Ať se nám to líbí, nebo ne, ovlivnil světové dění víc než třeba ruský prezident Vladimir Putin nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Do vydání příštího čísla magazínu zbývá šest dní a editoři si do výběru osobnosti nenechají mluvit. Hlasovat ale mohou až do zítřka i čtenáři. Ti budou mít zcela jistě jiný názor – jejich žebříčku vévodí prezidentský kandidát Bernie Sanders, kterému připadlo 10,5 procent hlasů. A je pravděpodobné, že se na prvním místě udrží.

Nebude to ale tím, že by společnost jeho vliv vyzdvihla nad ostatními "finalisty". Je potřeba si uvědomit, že Time je americkým časopisem a Sanders je tedy hlasujícím asi nejblíž - jeho jméno znají.

Úctyhodný výkon spočívající v tom, že se mu daří kampaň financovat ze sponzorských darů soukromých dárců a malých společností, ho ale neopravňuje k zisku titulní obálky prestižního časopisu.

Svět sice prezidentské kampaně sleduje, ale aby měl přehled o tom, kdo všechno kandiduje a kde na to bere? Ano, pokud se Sanders stane novým americkým prezidentem, zcela jistě titulku pro sebe získá, stejně jako před ním George W. Bush a Barack Obama. Do té doby nemá jeho jméno patřičný mezinárodní dosah, ničím si titul nezasloužil. To už by měl větší šanci Donald Trump jako tragikomická postava roku.

Druhé místo si drží mladičká pákistánská aktivistka Malála Júsufzajová, která má už nyní bohatou sbírku ocenění. Po právu, nicméně Američané jí pravděpodobně dali hlas spíš kvůli tomu, že se o ní teď často mluví a "slušelo by se" jí osobností zvolit. Stejně jako papeže Františka…

Nikdo jim vliv na svět neupírá, ale v porovnání s vlivem Bagdádího je šíření blaha, boj proti klimatickým změnám, otevřená náruč uprchlíkům (Angela Merkelová), natož natřásání pozadí (Kim Kardashian) nebo trojnásobné vítězství v dostihu (závodní kůň American Phaorah!!!) triviální. A to přesto, že mají víc hlasů než prominentní terorista.

Bagdádí je typickým příkladem člověka, který si své jméno vydobyl prakticky od nuly. Začínal jako no name džihádista, který jen poctivě šprtal islámské právo. Nikoho nezajímal, dokonce byl v desetiměsíční americké vazbě vedený jen jako "civilní vězeň", nikoli džhádista.

Je smutné, že terorista ovlivnil svět mnohem víc než lidi, kteří v uplynulém roce dosáhli skutečně něčeho pozitivního. Faktem ale zůstává, že je jeho role ve světovém dění nepřehlédnutelné. I když on sám se na veřejnosti neobjevuje a pravidelně kolují "zaručené" zprávy o jeho zabití.

Vlastně jednoho nebo dva reálné konkurenty má: uprchlíky a džihádisty jako takové. Ale vzhledem k tomu, že už loni obálka časopisu patřila skupině lidí (bojovníci s ebolou), je šance na druhou výhru bezejmenné skupiny za sebou dost nepravděpodobné.

Editoři prestižního magazínu by totiž udělali přesně to, co kritizují nejen novináři na Nobelově ceně za mír: Když nevíte, koho vybrat, dejte to instituci nebo skupině lidí. A k tomu snad nedojde. I za cenu volby kontroverzní osoby, která světu nejenže neprospěla, ale usiluje o jeho zničení.

Zdroje:
Vlastní