Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Proč není na státních vlajkách fialová barva

Proč není na státních vlajkách fialová barva
Dominika má na vlajce papouška - nezvykle fialově zbarveného | zdroj: Profimedia

Státní vlajky hýří všemožnými barvami, ale fialovou aby na nich člověk pohledal. Čím to je?

Pravda je, že jediné dvě země, které mají na svých vlajkách purpurovou (potažmo fialovou) barvu, jsou Dominika a Nikaragua. Prvně jmenovaný ostrovní stát v Karibiku má na vlajce fialovo-zeleného papouška, středoamerická Nikaragua duhu, na níž bychom našli i purpurový odstín. Oba státní symboly ale mají jedno společné: Byly navrženy ve 20. století.

Vysvětlení se nabízí v zásadách heraldiky, ale není tomu tak. Na erbech sice zpočátku (vedle kovů a kožešin) bývaly jen čtyři základní barvy, ale později k nim přibyly další – právě včetně purpurové, kterou používala církev.

Důvod, proč na státních vlajkách nebývá purpurová barva, je totiž čistě ekonomický. Výroba tohoto odstínu totiž dříve bývala velmi drahá a náročná. Barvivo se složitou cestou získávalo ze žláz některých mořských plžů, především z čeledi muricidae (ostrankovití). Však také šat této barvy byl symbolem vysokého společenského postavení.

Výhodnější alternativy pro získání této barvy byly nalezeny až v polovině 19. století, přesto se při návrzích nových státních vlajek už neprosadila. 

Zdroje:
Vlastní