Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Proč se zrovna Francie stala terčem teroristických útoků

Proč se zrovna Francie stala terčem teroristických útoků
Francouzská stíhačka Rafale nasazená do letecké operace spojenců těsně před startem | zdroj: Profimedia

Neuplynul ještě ani rok od masakru v redakci francouzského satirického časopisu a útoku na košer samoobsluhu a Francií otřásl další teror.  Proč mají islamisté spadeno zrovna na Francouze? 

V prohlášení Islámského státu, který se v sobotu přihlásil k pařížskému masakru, se uvádí, že útoky v Paříži jsou odvetou za "bombardování muslimů v zemích chalifátu".

Celé prohlášení v anglickém překladu:

Jenže pozice Islámského státu na Blízkém východě nebombardují jen francouzské stíhačky, náletů se účastní i další členové západní koalice pod vedením Spojených států.

Francouzi jsou ovšem kromě Američanů nejaktivnější a systematicky se zaměřili na likvidaci infrastruktury islamistů. Tento týden například bombardovali ropné věže v syrské oblasti Dair az-Zaur, aby zastavili přítok peněz Islámského státu, jehož hlavní příjmy pocházejí právě ze surovin.  

Efektivitu francouzských náletů měla ještě zvýšit vlajková loď francouzského námořnictva nesoucí jméno po Charlesi de Gaullovi, jejíž zapojení do operace nedávno oznámil francouzský prezident Francois Hollande.

Na počátku října francouzské letouny vybombardovali syrské město Rakka, metropoli Islámského státu. Francouzská armáda se soustředila mimo jiné na likvidaci spojek a pohlavárů IS zodpovědných za verbování lidí ve Francii.

Francouzi od počátku září zvedly své stíhačky do vzduchu na třináctsetkrát, provedli 271 náletů a zničili přes 450 teroristických cílů. K bombardování používají šest víceúčelových stíhaček Rafale, které "parkují" ve Spojených arabských emirátech, a také šest víceúčelových bombardérů Mirage 2000 dislokovaných v Jordánsku.

Přehled s místy útoků teroristů v Paříži

Koncertní síň Bataclan - 82 mrtvých

Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí.

Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

"Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku," vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále.

Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.

Stadion Stade de France - 1 mrtvý

První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 000 lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident Francois Hollande, kterého evakuovala ochranka.

Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.

Rue de Charonne - 19 mrtvých

V ulici na východě Paříže zemřelo 19 lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly "dvě až tři minuty". "Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi," říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace. 

Rue Alibert - nejméně 12 mrtvých

O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí.

"Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal," vyprávěla jedna žena, "nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá."

Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých

Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. "Měl jsem velké štěstí," dodal. Další svědek viděl "černý Ford Focus, ze kterého se střílelo".

Bulvár Voltaire

Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.

Zdroje:
The Guardian, Vlastní