Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Projev velké zbrklosti. Langer si o příčinách otrav metanolem myslí své

Projev velké zbrklosti. Langer si o příčinách otrav metanolem myslí své
Ivan Langer. | zdroj: Mediafax

Stejně jako prezident Václav Klaus i exministr vnitra a bývalý místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer není jako odpůrce všech regulací nadšen z prohibice, kterou vláda premiéra Petra Nečase reagovala na tragická úmrtí po požití pančovaného alkoholu. „Rozumím tomu šoku, rozumím snaze ochránit zdraví lidí, ale plošnou prohibici považuji za projev velké zbrklosti,“ řekl vlivný člen strany, který se dnes živí jako advokát.

Podle Ivana Langera spočívá problém primárně v podávání rozlévaného alkoholu v tržnicích nebo stáncích. „Podrobit zákazu i výrobu zavedených zahraničních značek znamená riskovat náhrady škody,“ varuje právník advokátní kanceláře Pečený, Fučík, Langer. Je přesvědčen, že čím dříve vláda přijme korekci tohoto přísného opatření, tím lépe, protože zákaz prodeje tvrdého alkoholu postihuje slušnou většinu výrobců a provozovatelů restaurací.

Ivan Langer tvrdí, že když byl ve funkci ministra vnitra, neměl informace o problému s pančováním alkoholu. „Na úrovni ministra je nemožné se k něčemu takovému dostat, to je hlavně věc policie. Sám si říkám, čím je ta situace způsobená. Tam, kde jsou daně, kde je regulace, vždycky se najde někdo, kdo na tom bude chtít vydělávat. To je výsledek přehnané regulace a vysokých daní,“ míní pro ParlamentníListy.cz Ivan Langer. Spotřební daň a daň z přidané hodnoty tvoří totiž víc než polovinu ceny prodávaného alkoholu. Podle bývalého ministra vnitra vysoké daně vybízejí k tomu, aby se obcházely.

Zdroje: