Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

První oficiální portrét první dámy: Spousta photoshopu a prsten za miliony

První oficiální portrét první dámy: Spousta photoshopu a prsten za miliony
Oficiální portrét první dámy Melanie Trumpové | zdroj: White House

Velmi rozporuplné reakce vyvolalo zveřejnění oficiálního portrétu americké první dámy Melanie Trumpové. Zatímco jedni kritizují masivní photoshopové úpravy, druhým je trnem v oku procovský prsten na její levé ruce. Někdejší slovinská modelka si neprospěla ani tím, že stále ještě nepřestěhovala do Bílého domu.

Pětadvacetikarátový briliantový prsten údajně za tři miliony dolarů je dárek od Donalda Trumpa k desátému výročí svatby. Jen pro srovnání: původní dvanáctikarátový zásnubní prsten z roku 2004 přišel magnáta na polovičku.

Melania Trump Oficiální portrét první dámy Melanie Trumpové | zdroj: White House Vystavovat tímto způsobem na odiv bohatství je podle uživatelů sociálních sítí nepatřičné. Jeden z nich na Twitteru poznamenal, že se za ty peníze mohl financovat obecně prospěšný program Meals on Wheels, který starším nebo handicapovaným lidem poskytuje teplý oběd, který si sami nemohou připravit. 

Další výhrady se týkají silně vyretušovaného obličeje 46leté dámy, který je bez jediné vrásky a poskvrnky. Podle kritiků působí nepřirozeně a jako maska. A tak zatímco někteří označují první dámu za "krásnou, inteligentní a ušlechtilou", jiní za "dechberoucí jako obvykle", druzí píší o "photoshopovém průšvihu roku".

"Melania není první dámou ani na částečný úvazek. Je na plný úvazek modelkou, která jen čte připravené projevy a nosí Pradu a pětimilionový prsten," kritizuje jiný. Objevují se i porovnání s prvním oficiálním snímkem předchozí první dámy Michelle Obamové, která podle kritiků pochopila, že portrét je přece jen něco jiného než snímek na titulku časopisu Vogue. 

Pisatelé poukazují také na to, že snímek byl pořízen v Bílém domě - podle tiskového prohlášení "v novém sídle Trumpové".

První dáma přitom tráví většinu času v Trump Tower v New Yorku se synem Barronem. Jejich bezpečnost přijde město na 146 tisíc dolarů denně, tvrdí policejní šéf James O'Neill.

Pomocí online petice skupina aktivistů žádá, aby se Melania okamžitě do Bílého domu přestěhovala, protože suma za její ochranu je příliš vysoká. K petici se už připojilo přes půl milionů lidí. Melania přitom již koncem ledna prohlásila, že s jedenáctiletým Barronem zůstane v New Yorku do konce školního roku. 

Autorkou oficiálního portrétu je fotografka belgického původu Regine Mahauxová, která se zná s prezidentskou rodinou již delší dobu. Melanii fotila již dříve a je rovněž autorkou rodinných snímků Trumpových – včetně onoho známého z Trump Tower s malým Barronem sedícím na plyšovém lvu.

Proč se paní fotografka při pořizování oficiálního portrétu první dámy nechala u pozadí inspirovat oknem ze seriálu Muppet Babies, zůstává ale podle některých uživatelů twitteru záhadou. 

Podle amerických médií se nechala Melania Trumpová inspirovat někdejší první dámou Nancy Reaganovou. Nejen, že stojí před stejným oknem v Bílém domě, ale podobná je i volba stylu oblečení. Pro ty, kdo by chtěli vypadat na profilové fotografii jako manželka nynějšího amerického prezidenta, přináší New York Magazine stručný žertovný návod.

Zdroje:
CNN, Bild, Die Welt, Kurier, www.whitehouse.gov