Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

První svátek se zavřenými obchody. Některé ale zákon obejdou

První svátek se zavřenými obchody. Některé ale zákon obejdou
Některé prodejny Albert nechtějí o zákazníky přijít ani o státním svátku | zdroj: Profimedia

Pokud v pátek plánujete větší nákup, můžete na to rovnou zapomenout. Připadá na něj totiž první státní svátek, o kterém budou velké obchody zavřené. Začíná platit nový zákon, který prodej během státních svátků zakazuje. I když úplně všude zavřeno nebude, leckdo se chystá zákaz nenápadně obejít. 

Kvůli zákonu, který zakazuje prodej zboží v obchodech s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních, zůstanou v pátek zavřené prodejny největších řetězců u nás jako Kaufland, Tesco, Globus, Lidl nebo Penny. Zákaz se netýká jen obchodů s potravinami, ale i s oblečením, hobby marketů a s dalším zbožím.

Zavřou se i nákupní centra

V některých případech kvůli velkému počtu zavřených prodejen se uzavřou celá nákupní centra. V Brně tak bude během pátečního svátku zavřena většina obchodních center včetně Vaňkovky nebo Olympie. Provozovatelé malých obchodů se bojí, že zákazníci kvůli zákazu nákupní centrum nenavštíví. I když lékárny smí mít během svátku otevřeno, řetězec Dr. Max už oznámil, že své prodejny neotevře.

V Praze se zákazníci nedostanou do nákupního centra Arkády Pankrác. Většina pražských nákupních center ale zůstane i přes omezení otevřená. Pražské Palladium bude mít zavřeno pouze pětinu svých prodejen, takže bude v podstatě normálně fungovat. 

Obchod přes internet mimo zákon

Nezavřou ovšem také některé prodejny, na něž se zákaz vztahuje. Třeba Hračkářství Hamleys na zákaz vyzrálo tak, že jednoduše nebude nic prodávat. Jeho dveře ale zůstanou v pátek otevřené, obchod uspořádá pro zákazníky zábavnou akci. 

Prodej nezastaví výdejny zboží z internetového prodeje. Řetězec Alza.cz už dopředu ohlásil, že její prodejny budou v pátek normálně fungovat. Považuje je totiž za výdejní místo. Její obchod v pražských Holešovicích, který svou plochou přesahuje hranici 200 metrů čtverečních, přitom má na místě objednávkové terminály, kde si lze zboží okamžitě objednat.

O tom, jestli v případě výdejních míst e-shopů došlo k porušení nového zákona, budou rozhodovat inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). Ještě větší oříšek ohledně správného výkladu nového zákona jim nachystal řetězec Albert, který nezavře některé prodejny ve vestibulu pražského metra.

I když by se vzhledem ke své velikosti měly uzavřít, řetězec chce využít výjimky v zákoně, která povoluje prodej na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích. Podle zákona o drahách je metro považováno za speciální železniční dráhu.

Nenahraditelné ztráty zaměstnanců

Velké obchody si stěžují, že kvůli zákazu prodeje na státní svátek přijdou o velkou část tržeb. Svaz obchodu a cestovního ruchu spočítal, že čistá roční ztráta z tržeb by mohla dosáhnout až čtyři miliard korun. Odhady dopadu nového zákona se ale netýkají jenom finanční stránky. Kvůli novým pravidlům podle svazu můžou o práci přijít až tisíce lidí.

Na druhou stranu, to jsou černé scénáře a realita nemusí být ve výsledku tak děsivá. Lidé si zboží, které nekoupí během svátečního dne, pořídí s velkou pravděpodobností ve stejném obchodě, jen prostě o den dřív nebo později.

Přehnaně působí i hrozba likvidace několika tisíc pracovních míst, když se zákaz týká pouze sedmi státních svátků za rok.

Kdo na zákaz skutečně doplatí a pocítí ho na svých peněženkách takřka okamžitě, tak to jsou zaměstnanci obchodů. Řada z nich pracuje o svátcích víc než ochotně, dostává za to totiž až dvojnásobně víc než během běžného pracovního dne. Vzhledem k výši jejich mzdy je bude pro ně výpadek několika svátku ročně citelný. 

Zdroje:
Vlastní