Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Půjčka bez doložení příjmu má nová pravidla. Co byste měli vědět?

Půjčka bez doložení příjmu má nová pravidla. Co byste měli vědět?
zdroj: tisková zpráva

Není to ještě tak dávno, co nebankovní společnosti zcela běžně půjčovaly lidem peníze, aniž by ověřovaly jejich bonitu, tedy schopnost splácet a dostát svým závazkům. To vedlo k tomu, že si peníze často bez problému mohli půjčit lidé, kteří měli vážné finanční potíže. Taková půjčka je pochopitelně uvrhla ještě do složitější finanční situace, často již neřešitelné. Právě v důsledku rostoucího zadlužení a půjčování peněz problémovým klientům, vznikla nová legislativa. Pojďme si aktuální situaci podrobněji zmapovat v našem článku.

Co musejí poskytovatelé půjček nově zjišťovat?
Dříve tak činily pouze banky, ale dnes je to také zákonnou povinností nebankovních společností. Ty se nově musejí zajímat o finanční situaci svého klienta. Nemohu tedy půjčit peníze už jen tak někomu. Musejí nově ověřovat, zda potenciální klient má:

  • Trvalý příjem
  • Negativní záznamy v registrech dlužníků

Pokud nedisponujete trvalým příjmem, je pro vás tak získání i nebankovního úvěru v dnešní době prakticky nemožné. Sice příjem nemusíte dokládat, ale poskytovatelé půjček mohou ověřovat váš příjem například telefonátem do zaměstnání, mohu se zaměřit na výpisy z bankovních účtů apod. Mají tedy různé prostředky, jak si vaše reálné příjmy ověřit.

Stopkou by nově měly být také negativní záznamy v registrech dlužníků. Pokud zkrátka již máte nějaký škraloup, neměla by vám ani nebankovní společnost půjčit peníze. Pokud je to i váš případ a vy se i přesto rozhodnete zkusit využít nabídky některé půjčky, jistou šancí je vám individuální přístup. O něm si proto něco řekneme dále.

Jak je možné, že jsou půjčky bez doložení příjmu stále nabízeny?
Půjčka bez doložení příjmu to i při současné legislativě bývá nazývána jednak z marketingových důvodů, ale především proto, že jak jsme již zmiňovali, příjem fakticky nemusíte dokládat. Musíte ale počítat s tím, že úvěrová společnost si jej ověří sama vlastními silami.

Hitem je individuální přístup
Zejména s ohledem na ověřování záznamů v registrech dlužníků však existuje určitá naděje na půjčku, pokud je váš prohřešek pouze menší. Tady mohou některé úvěrové společnosti přimhouřit oko. Může se jednat například o zpožděnou platbu za elektřinu apod., které lze označit za menší prohřešky. Také je tady určitá šance, že poskytovatel úvěru nebude nahlížet do všech registrů dlužníků. Těch máme hned několik. Jsou to:

  • NRKI
  • BRKI
  • SOLUS

Toto jsou nejvyužívanější registry dlužníků. Ačkoli nebankovní společnosti musí nahlížet do registrů dlužníků, nemusí nahlížet do všech. Proto se může stát, že i v případě negativního záznamu v některém z těchto registrů kontrolou úvěrové společnosti proklouznete.

V žádném případě byste na to však neměli spoléhat. A to zejména z toho důvodu, že nová přísnější pravidla byla nastavena právě pro ochranu klientů, aby se nedostali do dluhové pasti. Máte-li zájem o půjčku bez doložení příjmu, můžete se na jejich srovnání podívat třeba zde, v jednom z nezávislých srovnávačů půjček, které vám pomohou najít výhodnou nabídku. Pokud však máte vážnější problémy s penězi, řešením rozhodně není další půjčka.

Výplata peněz v hotovosti je stále žádaná
Po sjednání většiny půjček dojde k převodu peněz na váš bankovní účet. Ne všichni klienti však tuto variantu preferuji. Také za současných přísnějších podmínek je však možné si nechat vyplatit peníze na ruku. Půjček v hotovosti tak může využít zejména ten, kdo nechce k tomuto účelu používat svůj bankovní účet, nebo si chce půjčit peníze například o víkendu. Tehdy banky neprovádějí převody, ale mohou být otevřeny provozovny některého ze smluvních partnerů úvěrové společnosti, kde peníze v hotovosti vyplácejí.

Zdroje:
Inzerce