Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Raději bez chlupů, dámy, vyzývá Erdoganův dekret

Raději bez chlupů, dámy, vyzývá Erdoganův dekret
zdroj: Profimedia

Březnový dekret tureckého prezidenta o odstraňování tělesného ochlupení může vypadat na první pohled legračně. V zemi se hromadí uprchlíci, v sousední Sýrii zuří již několik let válka, s Evropskou unií je Ankara na kordy, dozvuky loňského pokusu o puč stále trvají, stále platí výjimečný stav, pokračují zátahy proti odpůrcům režimu a domácí opozice těžce nese posílení prezidentských pravomocí, které voliči odkývali v dubnovém referendu. Zabývat se v takové situaci epilací ale zdaleka není tak bizarní, jak by se mohlo zdát. To jen (téměř) všemocný Recep Tayyip Erdogan prostě testuje, kam až může zajít.

Od vyhlášení výjimečného stavu si Erdogan ve vydávání dekretů vysloveně libuje. Po neúspěšném pokusu o puč z loňského července jich vypustil do světa přes dvě desítky, jen malá část z nich ale byla předložena parlamentu. I v době výjimečného stavu totiž musí veškeré výnosy schvalovat zákonodárný sbor, nehledě na to, že by se měly vydávat jen v případech, kdy to je pro výjimečný stav nezbytné.

Většina dekretů se týká propouštění či zatýkání vojáků, policistů, pracovníků justice a vědců, kteří jsou podezřelí z toho, že měli prsty v pokusu o převrat, sympatizují s kurdskou PKK nebo podporují hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Pomocí dekretů se zavíraly i školy, firmy a média a prezident svými edikty už odstranil ze státní služby desetitisíce odpůrců.

To ale Erdoganovi zjevně nestačí a svými dekrety rozhoduje také o spíše podružných otázkách, jako je reklama na potravinové doplňky či seznamovací reality show. Obzvlášť kuriózní je právě dekret, který se týká tělesného ochlupení žen.

Setkání s kosmetičkami jako součást kampaně

Výnos Erdogan podepsal už koncem března během setkání s kosmetičkami ve svém monstrózním paláci. V té době zbývalo jen pár dnů do referenda, které mělo značně posílit prezidentské pravomoci. Erdoganovi se proto velmi hodilo nechat se vyfotografovat s rozjásanými dámami, na něž se s důvěrou obracejí především mladí Turci a Turkyně, kteří touží o nápravu kazů, jichž se na nich příroda dopustila.

Na základě uvedeného dekretu smějí napříště provádět epilaci laserem i kosmetické salony. Do té doby byly podobné zákroky vyhrazeny na základě zákona jen nemocnicím a estetickým klinikám. Dermatologové totiž poukazovali na to, že používání laserů k odstraňování chloupků v kosmetických salonech vedlo k tisícům případů, kdy museli být klienti hospitalizováni s vážnými popáleninami, infekcemi a dalšími problémy způsobenými použitím nevhodných nástrojů nebo neodbornou manipulací.

Svým dekretem se chce Erdogan podle vlastních slov zasadit o "Turecko krásnější", nicméně tím vyvolal spíš posměch, především na sociálních sítích. "Že by snad za pučem stáli ti, kdo dámám odstraňují chloupky?" ptali se někteří. "Proč se v době, kdy země potřebuje jednotu a solidaritu, řeší epilace?" lámou si hlavu druzí. "Stačí jeden dekret – a Turecko je rázem krásnější!" poznamenávají sarkasticky další.

Stačí jeden dekret – a Turecko je krásnější

Zatímco lid se baví, opozice se zlobí. Argumentuje tím, že dekrety by se měly používat výhradně v souvislosti s výjimečným stavem. Podobné bizarní předpisy považuje za zneužití moci a kritizuje vládu, že si přisvojuje práva, jež přísluší parlamentu.

Islamisté zase tvrdí, že marnivá změna vzhledu daného člověku Alláhem je nevhodná. Argumentují tím, že už prorok Mohamed proklel dámy, které si vytrhávaly obočí. A i když je ženám povoleno odstraňovat si z těla chloupky, aby (někdy) nevypadaly jako muži, vystavovat intimní části těla cizím lidem je nepřípustné. A jelikož se člověk nemůže sám epilovat laserem, je takový zákrok považován za neislámský. Tečka.

Na základě výsledků referenda se mění v Turecku parlamentní systém na prezidentský a Erdogan by se mohl udržet ve funkci do roku 2029. Navržená ústava dává hlavě státu mimo jiné právo vydávat dekrety, být členem politické strany, sestavovat rozpočet, vyhlašovat výjimečný stav, jmenovat členy vlády, vybírat část soudců nebo rozpustit parlament. Někteří politologové to považují za počátek cesty k diktatuře, která soustředí příliš mnoho pravomocí do rukou prezidenta a omezí kontrolní mechanismy.

Erdogan zkouší, kam až může zajít

Kromě toho, že Erdogan březnového setkání s kosmetičkami využil v kampani před referendem, mohl být další důvod čistě ekonomický, I když kosmetické odvětví stále pokulhává za evropským průměrem, očekává se, že ještě výrazně poroste. Kosmetické salony jsou mezi mladými lidmi velmi populární, protože odstranění chloupků provádějí mnohem levněji než profesionální kliniky.

Hlavní prezidentovu motivaci ale zřejmě odkrývá další z jeho dekretů, jímž se zakazují televizní seznamovací reality show. Takové pořady jsou sice v Turecku velmi populární, konzervativním muslimům jsou už ale dlouho trnem v oku. Podle nich neodpovídají turecké tradici a narušují posvátnost rodiny. Opozice sice připouští, že televizní seznamky jsou odpad, nicméně si s obavami klade otázku, co nebo kdo se Erdoganovi znelíbí příště.

To, co nyní Turecko zažívá, tak je něčím na způsob testovacího režimu očekávaných rozšířených Erdoganových pravomocí, které pomalu přeměňují absurditu v normálnost, říká komentátorka webového magazínu Al-Monitor Pinar Tremblayová. A klade si také otázku, proč Erdogan využívá své moci k tomu, aby reguloval metody epilace. "Jednoduše proto, že může," odpovídá si. 

Zdroje:
Die Welt, Al-Monitor