Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Radní ČTK za Okamurovce: Semín, i když je navržený za SPD, by neměl agenturu kontrolovat

Radní ČTK za Okamurovce: Semín, i když je navržený za SPD, by neměl agenturu kontrolovat
Ilustrační snímek | zdroj: Hlídací Pes

Členka Rady ČTK Jana Gáborová se v komentáři na Facebooku ostře vymezila vůči kandidátovi na členství v radě Michalu Semínovi. Toho přitom do funkce nominovalo hnutí SPD, stejně jako před rokem právě Gáborovou. Semína za antijudaismus kritizovala Federace židovských obcí v ČR, píše Vojtěch Berger na webu Hlídací pes.

"Po přečtení jednoho z 'produktů' pana Semína jsem se musela pohledem do kalendáře ujistit, že středověk (alespoň podle letopočtu) skončil. Za mě rozhodně SEMÍN NE," napsala Jana Gáborová v komentáři právě pod příspěvkem Federace židovských obcí na Facebooku.

Federace v příspěvku vysvětlovala, proč Semínovu nominaci vnímá jako problematickou:

"Michal Semín je vyhraněný ve svém antijudaismu, přičemž, jak známo, antijudaismus po staletí motivoval persekuci židů a stal se i významnou součástí jak antisemitismu předválečného, tak i v období šoa. FŽO apeluje na Poslaneckou sněmovnu, aby Michala Semína do Rady ČTK nezvolila," stálo v textu.

V jiném příspěvku o Semínovi na facebookovém profilu FŽO přidala členka Rady ČTK Jana Gáborová tento komentář:

"Já nechápu, jak může být křesťan kritický k judaismu. Kde se asi tak křesťanství vzalo?"

Památka holokaustu v SPD

SPD v čele s Tomiem Okamurou je sice známá ostře antiislámskými postoji, vůči antisemitismu se ale Okamura opakovaně vymezil, včetně případu, kdy bývalý tajemník hnutí Jaroslav Staník skončil u soudu kvůli výrokům o zplynování Romů a střílení Židů.

HlídacíPes.org oslovil Janu Gáborovou s několika dotazy: V čem konkrétně je pro ni Michal Semín v Radě ČTK nepřijatelný, zda bude své výhrady tlumočit i SPD – tedy straně, která do Rady nominovala Semína i ji samotnou – a konečně, jaký je její názor obecně na postoje Okamurova hnutí k menšinám.

"K takto koncipovaným dotazům se vyjadřovat nehodlám," odpověděla Gáborová.

Ta řadu let působí jako mluvčí radnice v Prostějově a kromě toho je členkou vedení tamního spolku Hanácký Jeruzalém.

Jeho předsedou je Michal Šmucr, o kterém se v minulosti mluvilo jako o autorovi volebního programu SPD. Aktuálně je Šmucr, který působí jako ředitel prostějovského gymnázia, na seznamu poradců premiéra Andreje Babiše coby expert pro oblast školství.

Spolek Hanácký Jeruzalém se na webu označuje za "dobrovolnou, nevládní a neziskovou organizací, jež sdružuje občany ČR, kteří chtějí pomáhat pečovat o židovské kulturní dědictví v Prostějově a rozvíjet jeho odkaz i pro budoucnost".

Chce se orientovat na popularizaci významných kapitol historie česko-židovského soužití a jako své hlavní aktivity zmiňuje připomínku Židů odsunutých z Prostějova a zavražděných za 2. světové války.

Vojtěch Berger pro Ústav nezávislé žurnalistiky

 

 

 

Zdroje: