Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Rafaj končí na antimonopolním úřadu

Rafaj končí na antimonopolním úřadu
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj | zdroj: Profimedia

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj se rozhodl k 1. prosinci odstoupit z funkce. Rezignaci předal ve středu prezidentu Miloši Zemanovi.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu měl vypršet napřesrok v červenci a podle zákona už potřetí být jmenován nemohl. K jeho odvolání už dříve prezidenta vyzvali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prezident se tehdy k jejich argumentům nevyjádřil. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Rafaj v rezignaci poděkoval Zemanovi za podporu, kterou mu vytrvale projevoval. "Po celých 11 let mého působení v čele úřadu jsem se snažil tuto důvěru nezklamat a svou funkci jsem vykonával nestranně a nezávisle, jak to od předsedy významného ústředního správního úřadu požadují právní předpisy i veřejnost," uvedl Rafaj. Trvá na tom, že se ničeho špatného nedopustil, a tlak na své odvolání považuje za výsledek osobní msty některých zadavatelů.

Zeman Rafajovi na zámku v Lánech poděkoval za vykonanou práci a popřál mu úspěch v dalším působení v jiných oblastech. Rafajovým nástupcem by mohl být dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, kterého podle médií prosazuje Mlsnu Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. 

Zdroje:
Vlastní