Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Rakousko snižuje rychlost na vybraných dálnicích u velkých měst

Rakousko snižuje rychlost na vybraných dálnicích u velkých měst
Rychlost na některých rakouských dálnicích se sníží | zdroj: ThinkStock

V okolí vybraných velkých rakouských měst budou letos muset řidiči na dálnici šlápnout na brzdy, v okolí Salzburgu se rychlost sníží dokonce jen na 80 kilometrů v hodině. Země chce opatřeními snížit imise.

Velké změny čekají řidiče v Rakousku podle Ústředního automotoklubu (ÚAMK) od listopadu, kdy dojde ke snížení rychlosti na vybraných úsecích dálnic. "V Tyrolsku se od půlky listopadu změní maximální povolená rychlost ze současných 130 km/h na 100 km/h na dálnici Inntal A12 mezi Kufstein a Zirl a mezi Karrösten a Zams a také na Brennerské dálnici A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem," uvedl Petr Vomáčka z oddělení vnějších vztahů ÚAMK.

Zkušební omezení by mělo trvat rok, poté rakouské úřady vyhodnotí, zda mělo dostatečný vliv na životní prostředí.

Ještě větší omezení čeká na řidiče projíždějící kolem Salzburgu. "Na dálnici A1 mezi exity Salzburg-Nord a Knoten Walserberg bude snížena rychlost z dosavadních 130 km/h až na 80 km/h," upozornil Vomáčka. Nízká rychlost ale nebude na dálnici platit po celý rok – bude se měnit v závislosti na kvalitě ovzduší a počasí v okolí.

Podle ÚAMK se dá očekávat, že na dodržování nových rychlostí budou intenzivně dohlížet policejní hlídky. "Celé omezení rychlosti budou aktivně kontrolovat tamní policejní hlídky," varuje organizace.

Rakousko také zavádí ekologická omezení pro užitková vozidla. Do Dolního Rakouska a do Vídni mají nyní zákaz vjezdu vozidla, která mají normu EURO 1 a nižší. "Ekologickou známku musí mít vozidla kategorie N bez ohledu na hmotnost," zdůraznil Vomáčka.

Zdroje:
Vlastní