Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rath chce chodit na všechna jednání sněmovny, říká jeho právník

Rath chce chodit na všechna jednání sněmovny, říká jeho právník
zdroj: Profimedia

Teď už bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath se chytil do pasti, kterou na něj někdo nastražil. Zbraň prý s sebou nosil běžně, protože měl řadu odpůrců. Tvrdí to jeho advokát Adam Černý v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Rath se hodlá účastnit všech zasedání ve sněmovně. "Chce se účastnit všech zasedání, chce hlasovat o zákonech. Prostě chce svůj mandát dál vykonávat," řekl Černý .

Čtěte také: Rath: Jsem obětí léčky stejně jako Tymošenková

Už také podal stížnost na vazbu. „Je pouze umlčovací, aby doktor Rath nemohl komunikovat s médii a říkat ty věci ze své strany. Útěková vazba je nesmysl, nechce utéct. A další důvody – ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti – jsou také nesmysly. Jak by mohl někoho ovlivňovat, když rezignoval na všechny funkce v kraji?“ diví se Rathův advokát.

Padl do nastražené pasti

Podle slov Černého se Rath považuje za oběť, která se dostala do nastražené pasti. Policie půl roku sledovala skupinu lidí, ta prý ale neměla se současnou kauzou nic společného. „A když se tam jednou kolem toho vyskytl doktor Rath, tak se najednou všechno toto spustilo. Takže to dělá dojem, že to bylo nějak směrováno,“ vysvětlil Černý deníku MF Dnes.

Poslanec Rath údajně neví konkrétní informace o zakázce na rekonstrukci buštěhradského zámku. „Ví, že se něco takového dělalo, ale ví to dost obecně,“ uvedl Černý pro MfD. Jako hejtman Středočeského kraje to podle advokáta nemohl ovlivňovat. Kraj plnil příkazy Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Psali jsme: ČSSD panikaří. Objevil se utajený vzkaz od Ratha

Advokát Černý zdůraznil, že u Ratha se nenašly žádné peníze v podlaze. Vysvětlil, že Rath u sebe měl legálně drženou zbraň, se kterou se pohyboval běžně, nejspíš kvůli svým odpůrcům.