Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Rath: Můj odchod by byla zrada

Rath: Můj odchod by byla zrada
zdroj: tisková zpráva

Proč David Rath nepočítá s tím, že by byl v budoucnu ministrem? „Hodně lidí by to nepochopilo a bralo jako určitou zradu a kariérismus,“ říká k tomu Rath v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

David Rath nechce prý odejít v půli od rozdělané práce. Chce zůstat středočeským hejtmanem, přestože ho Jiří Paroubek přemlouvá, aby ještě změnil názor. Rath ale k tomu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) zmiňuje, že si nedovede představit, že by seděl v jedné vládě s ODS nebo i s člověkem jako je Kalousek.

„Pan předseda mi opakovaně říkal, že by mě rád viděl jako budoucího ministra zdravotnictví (ve funkci už působil od podzimu 2005 do léta 2006 - pozn. red.). Voliči mi ale dali velké množství preferenčních hlasů (v krajských volbách v roce 2008), tedy velkou porci důvěry a já mám obavy, že kdybych po roce a půl odešel od naprosto rozdělané práce, hodně lidí by to nepochopilo a bralo jako určitou zradu a kariérismus," zmíni Rath.

Mohl by Rath zkomplikovat jednání o vládě?

Hodně lidí si prý myslí, že jeho osoba by mohla zkomplikovat jednání o vládě. Jak to však vidí on? „Mnoho lidí mne naopak tlačí, aby šel na ministerstvo, pokud by to bylo reálné," podotkl k tomu.

Podle něj je ale problémem spíše to, že se ještě neví, jaká tu bude vláda. „,Zda to bude koalice a já musím na rovinu říci, že si nedovedu představit, že bych seděl v jedné vládě s ODS nebo i s člověkem jako je Kalousek, kterého považuji za odpudivé stvoření a kterého si hluboce nevážím," zmínil dále pro MfD hejtman.

V tuto chvíli je však přesvědčen o tom, že na hejtmanství zůstane. „Nemohu říci, že až do dne příštích voleb, ale minimálně ještě tak rok, dva. Rád bych za sebou také něco nechal, abych mohl říci: tady jsou projekty, které jsme začali a také dodělali, aby lidé viděli, že tam nejsme nadarmo. Nikdy nedotáhnete do konce všechno, ale měly by to být aspoň některé věci."

Expresivní výroky jsou součástí mé povahy

Rath se v rozhovoru vyjádřil i k tomu, proč je někdy ve svých vyjádřeních tvrdší, než by bylo zdrávo. Požaduje to snad šéf ČSSD, aby se  takto choval?

„Nechce to po mně Jiří Paroubek. Je to součást mé povahy, mého naturelu. Veřejnost mě zná jako politika, který je rázný, razantní. Samozřejmě expresivní výroky jsou inspirovány tím, že chci upozornit na vážné problémy. Když tomu problému dáte i zajímavý název, tak je to jednoznačný signál veřejnosti, že budeme chtít udělat pořádek a nebudeme si přitom dělat servítky. Je to zkoncentrování našeho programu do bonmotu," uvedl.

Platit jen za jídlo

ČSSD v poslední době hojně poukazuje na to, jak pravice prosazuje, aby lidé u lékařů platili. Ale co chce ČSSD? Už totiž několikrát proklamovala, že pokud to půjde, v budoucnu zruší všechny poplatky ve zdravotnictví.

„Jediný poplatek, o kterém jsme ochotni debatovat a myslíme, že má nějaký smysl, je příspěvek na stravu v nemocnici. Pokud bude po volbách dost hlasů na naší straně, tak poplatky úplně zrušíme a já bych pak rád vedl debatu o nahrazení poplatku za pobyt v nemocnici příspěvkem za stravu. To by ale mělo jiný režim. Poplatek by se týkal jen těch, kdo by v nemocnici jedli, takže by se týkal menšího počtu lidí," dodal hejtman.

www.parlamentnilisty.cz