Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rathovi se uleví. Má ode dneška mírnější vazbu

Rathovi se uleví. Má ode dneška mírnější vazbu
zdroj: Mediafax

Rath tak bude moci být častěji v kontaktu s rodinou, a to včetně telefonátů a návštěv, balíků nebo rychlejší dostupnosti k poště, kterou bude kontrolovat místo policie vězeňská služba. Frekvence návštěv zůstane stejná, tedy jednou za dva týdny na devadesát minut, ale už při ní budou asistovat pouze dozorci. Nově ho budou moci bez kontroly policie navštívit i lidé, které si sám pozve.

Ve vazbě Rath zůstává pro obavy z útěku nebo pokračování v trestné činnosti. O tom, zda se dostane na svobodu například na kauci nebo písemnou záruku, bude na základě nové Rathovy žádosti rozhodovat příští týden Okresní soud pro Prahu-východ.

Chce být v kontaktu s dětmi

"Co se týká změn v režimu vazby, může obviněný telefonovat. O tom, jak často, rozhodne na základě žádosti stíhaného příslušný pracovník věznice, zpravidla ty telefonáty ale probíhají minimálně jedenkrát týdně," popsal Právu mluvčí litoměřické věznice Jaroslav Kindl.

Podle Rathova obhájce Adama Černého bylo největším přáním jeho klienta právě to, aby mohl častěji vídat své příbuzné. "Jeho nejvíc trápí, že nemá styk s rodinou, takže hlavně z telefonování s dětmi bude klient nejvíc šťastný," řekl Černý.

Kindl nicméně dodává, že všechny hovory s výjimkou těch s obhájci bude vězeňská služba odposlouchávat. "Pokud by se tam objevily informace, které se týkají nějaké trestné činnosti, tak bychom hovor okamžitě přerušili, upozornili na to policii a předali jí nahrávku s tím, že se dotyčný snaží někoho ovlivňovat," popsal Kindl.

David Rath se může těšit také na volnější pohyb po věznici, volnější bude i kontakt s ostatními vězni. Může požádat o umístění na oddělení, kde se vězni mohou navzájem navštěvovat.