Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Renomovaný ekonom Kohout předpovídá tvrdé časy. Lomí rukama nad Kalouskem

Renomovaný ekonom Kohout předpovídá tvrdé časy. Lomí rukama nad Kalouskem
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR "Stát ještě nezačal pořádně šetřit, daňová politika vlády je podivná, neprospívá investicím ani hospodářskému růstu,“ říká renomovaný ekonom, spoluzakladatel firmy Partners Pavel Kohout, který působil jako poradce ministrů financí Bohuslava Sobotky a Vlastimila Tlustého a byl i členem Národní ekonomické rady vlády. Je také autorem několika knih a mnoha odborných článků.

Vláda schválila fiskální strategii České republiky, která už pracuje s reálnými čísly vývoje ekonomiky. Přiznala, že ekonomika neroste, takže schodek rozpočtu bude vyšší, než původně plánovala, protože nechce dalšími úspornými opatřeními podlomit soukromou spotřebu. Souhlasíte s tímto postupem?

V první řadě byla chyba, že vláda podlehla nátlaku ministerstva financí a začala bezhlavě zvyšovat daně v době ekonomické stagnace. A namísto toho, aby se pak ministr financí chytil za nos, navrhl další zvyšování daní, dokážete to pochopit?! Příští rok bude tvrdý, až ekonomika utrpí daňový náraz v celém jeho rozsahu.

Řada ekonomů kritizuje tyto kroky vlády, například zvýšení DPH, které nevedlo k vyššímu výběru daní. Je tedy podle vás daňová politika vlády špatná?

Daňová politika vlády je podivná. Nejenže daňové sazby se mění rok co rok, ale vlastně každoročně je vyhlášena nějaká menší či větší daňová reforma. Pokud se ptáte, jestli to prospívá investicím a hospodářskému růstu, pak rovnou říkám, že neprospívá.