Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rodinný výlet za vládní peníze. Francouzský premiér vzal syny na finále Ligy mistrů

Rodinný výlet za vládní peníze. Francouzský premiér vzal syny na finále Ligy mistrů
Manuel Valls je vášnivým fotbalovým fanouškem. Finále Ligy mistrů si proto nemohl nechat ujít | zdroj: Profimedia

Francouzský premiér Manuel Valls čelí kritice za to, že si v sobotu vládním speciálem doletěl do Berlína na finále Ligy mistrů a vzal s sebou i své dvě děti. Pod tlakem veřejnosti kývl na to, že náklady na cestu svých synů zaplatí, informoval server BBC.

Premiér se hájí, že se do Berlína nejel dívat primárně na finálový duel Barcelony s Juventusem, ale řešit EURO 2016, jehož je Francie hostitelem. 

Aby ale podle jeho slov "odstranil jakékoli pochybnosti, rozhodl se svým dvěma dětem uhradil náklady na cestu", ale zdůraznil při tom, že jejich přibrání na palubu cestu nijak neprodražilo.

Valls zaplatil zpětně za zpáteční cestu synů z Poitiers do Berlína 2500 euro. Nicméně podle odhadů premiérův rodinný výlet vyšel na zhruba 20 tisíc euro, protože se podle komentátorů musí přičíst náklady na nájem letadla a bezpečnostní opatření.

Skandál se probíral nejen na sociálních sítích, kde se pro něj vžil hastag #Vallsgate, ale zastínil i středeční jednání parlamentu, protože se do Vallse kvůli tomu pustili opoziční poslanci. Požadují, aby veškeré náklady na cestu uhradil ze svého. 

Zdroje:
BBC