Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Romská rodina, které v Irsku odebrali blonďaté dítě, dostane 1,6 milionu

Romská rodina, které v Irsku odebrali blonďaté dítě, dostane 1,6 milionu
Hysterii způsobil případ dívky Marii, kterou vychovával cizí romský pár v Řecku. Na snímku se svou biologickou matkou | zdroj: Profimedia

Romský pár, kterému v říjnu 2013 irská sociální služba odebrala jejich blonďatého syna, vysoudila odškodnění 60 tisíc euro (1,6 miliardy korun). Úřady se obávaly, že tehdy dvouletý chlapec není jejich biologický syn. 

Irská sociální služba začala romské rodiny, u kterých měla podezření, že jejich "neromsky" vypadající děti nejsou jejich biologickými potomky, kontrolovat kvůli hysterii, kterou po celé Evropě spustilo objevení blonďaté dívky v romské osadě v Řecku. Tehdy se přišlo na to, že dívka Maria není biologickou dcerou romského páru a její matkou je Romka z Rumunska, která ji opustila, protože neměla peníze na to, aby se o ni starala. 

Chlapce, jenž trpí albinismem, úřady rodině odebraly na jeden den, vrátily ho poté, co jeho příbuznost s rodinou potvrdilo DNA. Podle soudce Paula McDermotta úřady reagovaly přehnaně a chlapci tak způsobily psychickou újmu, nicméně vážnější následky mu celá akce nezpůsobila. 

Kromě odškodnění rodina nemusí platit soudní výlohy a soudce také určil nyní už čtyřletému chlapci drobný příspěvek na koupi počítače. Chlapec, který se s rodinou přelíčení zúčastnil, je totiž milovníkem počítačových her. 

Server Romea.cz připomněl, že v Irsku nešlo o jediný případ odebrání "podezřelého" dítěte - podobně dopadla i sedmiletá blonďatá holčička.

Zdroje:
romea.cz, irishtimes.com