Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Aktualizováno: Rozhodnuto: Novým britským premiérem bude Boris Johnson

Aktualizováno: Rozhodnuto: Novým britským premiérem bude Boris Johnson
Johnson během projevu po oznámení výsledků | zdroj: Profimedia

Novým lídrem britských konzervativců a od středy také premiérem země se stane Boris Johnson. Porazil současného ministra zahraničí Jeremyho Hunta.

Nového šéfa volilo prostřednictvím korespondenčního hlasování asi 160 tisíc straníků do pondělního večera. Johnson získal 92 tisíc hlasů, Hunt 47 tisíc. 

Johnson v projevu poděkoval svému soupeři i odcházející premiérce Therese Mayové. Jako své hlavní priority si určil "splnit brexit, sjednotit zemi a porazit Jeremyho Corbyna". Do vlády chce vnést "novou energii.

Johnson hodlá zahájit nové rozhovory o brexitové dohodě, což ale Brusel odmítá. Do aktuálně platného termínu brexitu zbývá 100 dní. Johnson slibuje, že za 31. říjen se brexit odkládat nebude. 

profimedia-0460264262 Do dalšího termínu brexitu zbývá 100 dní | zdroj: Profimedia

Již tři ministři ohlásili odchod z vlády, pokud se Johnson stane premiérem - ministr spravedlnosti David Gauke, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a také šéf resortu financí Philip Hammond, který patří k odpůrcům brexitu bez dohody. Ten Johnson nevylučuje. 

Mayová by měla odstoupit ve středu, pak Johnson zamíří za královnou Alžbětou II., která ho jmenuje předsedou vlády.

Politik známý svými kontroverzními výroky se o premiérské křeslo ucházel už před třemi lety, ovšem neúspěšně. Pak působil jako ministr zahraničí. Loni však odstoupil kvůli nesouhlasu s brexitovým plánem Mayové.

Zdroje: