Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ruská armáda má nový kalašnikov. Je pro supervojáka

Ruská armáda má nový kalašnikov. Je pro supervojáka
Detail nového samopalu AK-12 | zdroj: Profimedia

Starým kalašnikovům odzvonilo. Ruští vojáci dostanou novou verzi slavné útočné pušky. Svou zbraň budou mít i ruské jednotky zvláštního určení.

Kalašnikov je snad nejznámějším symbolem Ruska. Přestože slavný zbrojař před pěti roky zemřel, tradice pokračuje. Ruská armáda se začala vyzbrojovat novou generací slavné útočné pušky.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že si vybralo nový samopal. V náročném výběrovém řízení zvítězila automatická puška AK-12. Měla by postupem času nahradit AK-74M, který ruská armáda primárně používá.

Podle ředitele koncernu Kalašnikov Alexeje Krivoručka, testování samopalu AK-12 určeného pro ruské ozbrojené síly bylo úspěšně završeno koncem loňského roku. Armáda byla s výsledkem spokojena a rozhodla se zbraň zakoupit.

První moderní kalašnikovy dostanou ruští vojáci už v průběhu letošního roku. Novinářům to sdělil Sergej Čemezov, šéf státního technologického holdingu Rostech, pod který patří Kalašnikov. Jak uvedl, jejich sériová výroba se zatím rozjíždí.

"Je jasné, že přezbrojení na AK-12 bude rychlejší, než přezbrojení na jakýkoliv jiný samopal. Kalašnikov má moderní výrobu, do níž byly v posledních letech investovány nemalé finanční prostředky," říká pro Tiscali.cz Ruslan Puchov, ředitel moskevského Centra analýz strategií a technologií (CAST).

Novinka zatím jen pro Rusy

Podle jeho slov je Kalašnikov schopen rychle přezbrojit ruskou armádu. Rychle, nakolik bude Kalašnikov stíhat. "Přechod na nové útočné pušky bude probíhat po celou dobu platnosti nového státního zbrojního programu. Přezbrojení může trvat zhruba sedm až deset let," míní expert.

Výhodou AK-12 jsou podle něj jeho relativně nízké výrobní náklady a rychlá výroba.

Dostanou nový ruský samopal armády jiných zemí? Vojenský expert předpokládá, že v brzké době k tomu nedojde. Přednost bude mít přezbrojení ozbrojených sil s dvouhlavým orlem na nášivce.

"Myslím si, že časem bude AK-12 nabízeno zahraničním zájemcům. Platí ale takové pravidlo: novinky zbrojního průmyslu dostává do výzbroje nejdřív vlastní armáda a až poté jdou na export," říká Puchov.

Nejde přitom jen o to, aby se co nejdéle zůstalo v tajnosti citlivé know-how. "Je nutné se přesvědčit, že zbraň dosahuje požadované kvality a odpovídá všem nárokům. Příkladem může být útočná puška české výroby BREN. Její první verze měla řadu problémů, kterých se zbavila až v nové verzi BREN 2," uvádí ruský expert.

Čtyři kousky

Ruští muži v maskáčích ve skutečnosti nedostanou jeden, ale hned čtyři samopaly. Kromě útočné pušky AK-12 budou mít ve výzbroji model AK-15, který se od dvanáctky liší pouze větší ráží. Další dva samopaly ruská armáda dostane od firmy Děkťarev, konkrétně jde o novou verzi pušky AEK-971 a AEK-973 s odlišnými rážemi.

Kompromisní rozhodnutí ruského ministerstva obrany, jenž zakoupí obě pušky, které si během výběrového řízení konkurovaly, vysvětlil ruský vicepremiér pro zbrojní výrobu Dmitrij Rogozin podporou průmyslu.

"Není to tak, že by někdo vyhrál a někdo prohrál. Určitě budeme rozvíjet obě konstruktérské školy: Děkťarevovu i Kalašnikovovu," prohlásil Rogozin.

Jaký je rozdíl mezi AK-12 a AEK-971? Podle Ruslana Puchova je útočná puška od firmy Děkťarev náročnější na střelce.

"Samopal od firmy Děkťarev není sériově vyráběn, je dražší a náročnější na střelce. Sotva může prostý voják AEK-971 efektivně používat. Nadneseně řečeno, na tuto pušku musíte mít vysokoškolský diplom," vysvětluje expert.

Pro útočnou pušku  AEK-971 je to druhá šance, jak se dostat do výzbroje ruských ozbrojených sil. V 80. letech plánovala tehdy ještě sovětská armáda přechod na nové samopaly. Jednou ze zvažovaných variant měla být právě puška od firmy Děkťarev. Konkurz AEK-971 nevyhrál a nakonec sešlo také z masového přezbrojení.

Pro vojáka budoucnosti

Nové útočné pušky od koncernu Kalašnikov dostanou příslušníci ruských pozemních vojsk, některé  jednotky Ruské národní gardy a pohraniční stráže. Samopaly firmy Děkťarev budou určeny pro jednotky zvláštního určení.

Ruská média uvádí, že AK-12 nejprve dostanou vojáci vybaveni bojovým kompletem Ratnik, kterému se přezdívá "výbava vojáka budoucnosti". První generaci Ratniku dostala ruská armáda do výzbroje před čtyřmi lety. Komplet otestovala během nasazení v Sýrii. Jak píše armádní list Krasnaja Zvezda, vojáci si ho na blízkovýchodním bojišti pochvalovali.

profimedia-0358452989 Část výbavy Ratnik | zdroj: Profimedia

Součástí Ratniku, kromě jiných propriet, jsou moderní komunikační prostředky nebo přilba s víceúčelovým náhlavním displejem. A nově i samopal AK-12. Celý komplet s neprůstřelnou vestou váží 20 kilogramů a má až 50 položek nejrůznějšího vybavení. Ruské ministerstvo obrany nakoupilo prozatím okolo 200 tisíc sad kompletů Ratnik druhé generace. Do roku 2020 by jím měl být vybaven každý ruský voják. 

V současné době ruský Centrální vědecko-výzkumný institut přesného strojírenství, který spadá do holdingu Rostech, pracuje na kompletu Ratnik 3, který má například mít zabudovaný exoskelet a umožňovat integraci s robotizovanými komplexy.


Zdroje:
Vlastní