Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Ruští fanoušci přelstili partyzánskou symbolikou olympijské bafuňáře

Ruští fanoušci přelstili partyzánskou symbolikou olympijské bafuňáře
Ruští sportovci na slavnostním zahájení zimních olympijských her v Pchjongčchangu | zdroj: Profimedia

Na olympiádu jako partyzáni. Ruští sportovci ani jejich fanoušci nesmějí používat na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu národní barvy. Kreativní Rusové ale vymysleli, jak zákaz obejít.

Rusko zažívá snad největší sportovní ponížení v dějinách. Tak to alespoň vnímají fanoušci uznávané sportovní velmoci. Po mnohaměsíčních peripetiích bylo nakonec rozhodnuto, že v jihokorejském Pchjongčchangu ruští sportovci budou soutěžit. Ale nesmějí být oficiálně ruští.

Začátkem loňského prosince výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru rozhodl o vyloučení Ruska ze zimních her. Důvod byl prostý: dopingový skandál. Rusko se stále nemůže zbavit cejchu země, kde doping zobají všichni a organizovaně, včetně vrabců na střechách sportovních hal.

Mezinárodní olympijský výbor vycházel ze závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při olympijských hrách v Soči. Olympijští bafuňáři rozhodli, že do Jižní Koreje mohou jet tak zvaní čistí ruští sportovci, kteří nikdy nebyli spojeni s dopingovými kauzami. Podle posledních informací do Pchjongčchangu pojede 168 ruských reprezentantů.

Ruská šeď

A protože Rusko oficiálně nebude na olympijských hrách, ruští sportovci budou startovat pod neutrální vlajkou. To znamená, že nebudou nastupovat v národních barvách a po případných triumfech jim nebude hrát ruská hymna.

Místo fešáckého olympijského oblečení z nové kolekce budou muset ruští reprezentanti na hrách nosit oděv s označením "olympijský sportovec z Ruska" (OAR). Pod tímto označením budou muset hrát i hokejové výběry a týmy v curlingu. Některá dílčí omezení ohledně státních symbolů se podle Mezinárodního olympijského výboru vztahují také na ruské fanoušky a členy delegace.

Rozhodnutí olympijských úředníků vyvolalo v Rusku mimořádně ostrou reakci. Někteří politici považují neutrální status ruských sportovců za ponížení a vyzvali je, aby hry bojkotovali. Ruský prezident Vladimir Putin se dokonce koncem letošního ledna ruským reprezentantům omluvil, že je vláda lépe neochránila. Sportovci, nastoupeni v šedých teplákových soupravách bez ruských symbolů, Putinovo gesto přijali.

Všichni jsme OAR

Ne všichni Rusové se však smířili s neutrální šedí. Kreativní nadšenci vytvořili designový projekt, který si hraje s označením olympijský sportovec z Ruska a zkratkou OAR. Všem zájemcům nabízí zdarma šablony na trička, placky a samolepky se zašifrovanou podporou ruských sportovců.

Každý Rus si tak může vytisknout například slogan Truth is OAR doping (Pravda je náš doping), Sport is OAR doping (Sport je náš doping) nebo Red OARmy (Rudá OARmáda).

Untitled 2 zdroj: www.facebook.com

"Diskvalifikace naší olympijské reprezentace ruskou společnost znejistila a dokonce rozštěpila. Mnozí si mysleli, že je nutné hry bojkotovat. Sportovci se ale rozhodli jet, a v této situaci potřebovali naši podporu. Zakázaná národní symbolika si žádala alternativu, která by současně jasně dávala najevo náš vztah k celé situaci. Dmitrij Peryškov, šéf reklamní agentury DDVB, mi navrhl o tom popřemýšlet, protože věděl, že mě takový úkol inspiruje,“ popsal pro Tiscali.cz copywriter Alexej Alexejev, jak se zrodil celý projekt.

Podle jeho slov je smysl zřejmý: Ukázat všem, že nehledě na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru ruští reprezentanti nepřišli o svou státní příslušnost.

"Nahrazení ruské reprezentace zkratkou OAR nás neoslabilo. V určitém smyslu jsme zkratku OAR otočili proti těm, kteří nám ji vnutili. Je jasné, že ruský sport je víc než OAR. Je to zvyk vítězit navzdory všemu," říká autor projektu.

OAR nebo SSSR

Alexejev si myslí, že tlak mezinárodního olympijského společenství na Rusko je politicky motivovaný. Odvolává se přitom na nedávné rozhodnutí Arbitrážního soudu pro sport, který některým ruským sportovcům zrušil doživotní tresty za doping.

"Fanoušci, sportovci a novináři jsou projektem nadšeni. I když existovala další zajímavá řešení, třeba použít sovětskou symboliku. Celkově jsem viděl především pozitivní reakci. Na negativní reakci jsem narazil zejména u lidí, kteří navrhovali bojkotovat olympiádu. Ale je normální, že ve společnosti existují různé názory," dodává mladý ruský copywriter.

Sám do Pchjongčchangu nepojede, ruským reprezentantům bude fandit v Moskvě. "Z olympijských disciplín mám nejraději hokej. Třeba uvidíme hru ruských a českých hokejistů. Naše týmy patří mezi favority," usmívá se Alexej.

Zdroje:
Vlastní