Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Rychlé tipy, jak ochladit byt i sebe? Vypněte televizi a napusťte si vodu

Rychlé tipy, jak ochladit byt i sebe? Vypněte televizi a napusťte si vodu
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Teploty šplhají závratnou rychlostí a doma by se jeden uvařil. Jak si rychle aspoň trochu pomoct? Máme pro vás pár nápadů. Jsou super jednoduché, levné a vedra se s nimi dají přežít o něco snáz.

Nepouštějte horko dovnitř

Přes den se zabedněte, v noci větrejte. Slušnou službu udělají také závěsy. Zvlášť když je ráno namočíte a přes den se z nich pak bude postupně odpařovat voda. Větrat se naopak doporučuje brzy ráno nebo večer, když opadne vedro. 

zavřené okno, okenice Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Šup s tím do mrazáku

Příjemnější usínání zajistí jednoduchý trik. Strčte polštář, prostěradlo nebo pokrývku, pod kterou spíte, na hodinku do mrazáku. Co se dalších spacích propriet týče, v horkých dnech je nejvhodnější satén, protože chladí.

sněhulák v posteli Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Samá voda

Osvědčený trik je napuštěná ledová vana a několik kbelíků rozestavěných po bytě nebo domě. Do vody můžete přihodit led. Podobně jako v případě mokrých závěsů se voda pomalu vypařuje a ochlazuje horký vzduch. A ano, lze si do nich též namáčet nohy. 

vytopený byt Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Vypněte, co se dá

Elektrické spotřebiče produkují teplo. Ty, které zrovna nepotřebujete, vypněte, a to úplně. A nevařte. Vsaďte na jednoduchá, rychlá a lehká jídla bez přípravy, ať u sporáku neuvaříte i sebe.

spotřebiče, zásuvka, kabely Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Rozproudit vzduch

V bytě uleví i větrák. Zas taková finanční pálka to není a účinek je k nezaplacení. A pokud vám jeho vrnění leze na nervy, můžete zkusit pořádný vějíř. Zní to poněkud staromódně, ale není to tak marné, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

větrák, pes Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Vytáhněte žaluzie

Pokud jste majiteli hliníkových žaluzií, večer je vytáhněte nahoru. Hliník totiž dobře vodí teplo a v noci ho navíc vydává, což je v parnu tak trochu zbytečné, pokud nejste masochisté a nechcete si ještě přitopit. 

žaluzie Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Zchlaďte se

Při pohybu v rozpáleném městě se soustřeďte i na sebe. To, že v létě jsou výhodné světlé barvy, ví každý. Pohodlnější jsou ve vedrech přírodní materiály – bavlna, hedvábí nebo len. A také volné střihy. Místo ledové sprchy pak volte spíš vlažnou, je účinnější. 

sprcha, žena Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Vlastní