Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Savčenková 'nemá ráda žiďáky'. Měla snad raději zůstat v ruském vězení?

Komentář: Savčenková 'nemá ráda žiďáky'. Měla snad raději zůstat v ruském vězení?
Savčenková s obležení novinářů | zdroj: Profimedia

Naděžda Savčenková šokovala vlastní zemi i okolní svět svými antisemitskými názory. Dokonce i někteří z těch, kteří lobbovali za její propuštění z ruského zajetí, zapochybovali, zda to vlastně stálo za to. Nemluvě o těch, kteří ji od začátku považovali za postavu – kulantně řečeno – kontroverzní. 

Za všechno mluví komentář šéfa mediální divize hnutí ANO a kašpara české žurnalistiky Jaroslava Plesla, který na svém Facebooku připomněl osobnosti, jež se podepsaly pod výzvou k propuštění Savčenkové.

Onen "neúplný seznam hlupáků", jak to Plesl nazval, obsahuje taková jména, jako je Elfriede Jelineková (rakouská nositelka Nobelovy ceny za literaturu), Agnieszka Hollandová (polská režisérka) či Manfred Baechle (švýcarský mikrobiolog).

Samozřejmě šlo spíš o české signatáře, namátkou třeba Tomáše Halíka, Jaromíra Štětinu, Fedora Gála. Zkrátka samí pravdoláskaři, jinak řečeno humanitně zaměření hlupáci. 

Konečně tu máme důkaz, že je Savčenková přinejmenším blázen a třeba se časem ukáže, že přece jen také zločinec. A všichni, kdo usilovali o její propuštění nebo jí vyjadřovali podporu a sympatie, jsou hlupáci, kteří jí naletěli.

Jen hloupý člověk totiž může bojovat proti únosům a politickému věznění. Naopak chytrý člověk ideálně nebojuje za nic a když už musí, tak jedině za toho, kdo za to stojí (pokud byste si nebyli jistí, podle čeho vybírat, Plesl vám poradí).

Jenže v normálním světě obývaném lidmi se srdcem, vlastně přesněji řečeno obývaném vůbec lidmi, se lidství nerozdává na příděly selektivně pouze vhodným kandidátům. V normálním světě je normální chránit slabé a bránit oběti bezpráví. Jak pak dotyční naloží se svým životem, je jejich volba.

Savčenková je v realitě mimo kokpit úplně ztracená, o tom není pochyb. Ukrajinci čekali, že se z ruského vězení vrátí spasitelka, která konečně vymete temné korupční kouty jejich politiky. Místo toho se vrátila obyčejná vojačka, příliš lidová, příliš neotesaná na to, aby se mohla proměnit v političku a těžko na tom něco změní šaty či podpatky, za které vyměnila armádní mundur.

Její slova o vládě "lidí s neukrajinskou krví" a vládě "žiďáků" (pronesená mimochodem na televizní stanici, která patří muži s výmluvným jménem Vadym Rjabinovyč, během rozhovoru s moderátorem s obdobně výmluvným jménem Dmytro Hordon - k vidění ZDE od 28. minuty) jsou slovy obyčejného obhroublého a zmateného člověka.

zdroj: YouTube.com

Koneckonců sama Savčenková přiznává, že je z politiky příliš unavená a ráda by se vrátila za knipl. Není divu.

Stála Savčenková za záchranu? Neměli jsme ji raději s její antisemitskými názory nechat hnít ve vězení? Hlupák není ten, kdo se podepsal pod petici za její záchranu, hlupák je ten, kdo to zpochybňuje.

Nechat Savčenkovou bez pomoci ve vězení by znamenalo zabít v sobě člověka. Jestli se teď ukrajinská politička bude věnovat počítání "žiďáků" u kormidla, nebo svou energii zaměří na propuštění těch, kteří neměli takové štěstí jako ona a zůstávají dál v ruském vězení, to je na ní a na jejím svědomí. 

Žít ve světě, kde obhroublá ukrajinská pilotka plácá antisemitské nesmysly, není tak strašné, jako žít ve světě obývaného nelidmi. Nemyslíte? 

Zdroje:
Vlastní