Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Senát schválil elektronické dálniční známky, papírové nahradí od roku 2021

Senát schválil elektronické dálniční známky, papírové nahradí od roku 2021
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Motoristé by od roku 2021 měli používat elektronické dálniční známky místo papírových nálepek. Změnu zákona, která to umožňuje, ve středu schválili senátoři. Předlohu teď dostane k podpisu prezident. 

Pro návrh hlasovalo 43 z 68 přítomných senátorů, šest jich bylo proti.  

Nově tak bude možné uhradit dálniční poplatek prostřednictvím internetu či mobilní aplikace. Platby vázané na registrační značku vozidla zaznamená systém Státního fondu dopravní infrastruktury. Kontrolu zajistí kamery a mohou k ní sloužit i nynější mýtné brány. 

Poplatek už nebude hrazen na jeden kalendářní rok, ale na po sobě jdoucích 365 dní. Pokud někdo vůz prodá, prodá s ním i uhrazený dálniční poplatek. Zaplacený poplatek se bude vztahovat i na novou registrační značku, kterou si majitel auta pořídí například v důsledku ztráty té předchozí. Úřad zanese změnu do systému. 

Rozdíly v poplatcích 

Na návrh poslance ANO a někdejšího náměstka ministra dopravy Milana Ferance novela obsahuje též ustanovení týkající se sazeb mýtného. 

Mýtné, které platí pro vozy nad 3,5 tuny, má zohledňovat také emise a hluk vozidel. Sazby mýtného by tudíž měly zohlednit emisní třídu vozidla a denní dobu, v níž jede auto po zpoplatněném úseku. 

Na návrh vlády novela osvobozuje od poplatků auta na elektřinu a vodík, případně hybridy. V takovém případě nebudou smět emise oxidu uhličitého přesahovat 50 gramů na kilometr. 

Za nižší sazbu budou jezdit také auta na zemní plyn a biometan. Vláda nechtěla zvýhodnit auta na propan-butan. Jejich podpora dle názoru vlády není nutná, neboť jich v současnosti jezdí mnoho. 

Ministerstvo dopravy si od elektronických známek slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně. Také by se měly snížit provozní náklady až o 120 milionů korun za rok. 

Limit pro maximální cenu známky nebyl zvýšen. Současných 1500 korun platí motoristé od roku 2012.

Zdroje:
České Noviny, iRozhlas