Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Senát: vedou sociální demokraté před ANO, uspěli lidovci. Propadla Janáčková, postupují Čuba i Valenta

Aktualizováno: Senát: vedou sociální demokraté před ANO, uspěli lidovci. Propadla Janáčková, postupují Čuba i Valenta
Sexuoložka Laura Janáčková (ANO) | zdroj: Profimedia

Po sečtení hlasů je vítězem prvního kola ČSSD, její kandidáti jdou do druhého kola v 19 obvodech a kandidáti ANO v 9 obvodech. Za lidovce bude v druhém kole bojovat až 11 kandidátů. V prvním kole nebyl zvolen nikdo. Rozhoduje se o 27 senátních obvodech, před šesti lety získali 23 mandátů sociální demokraté, tři ODS a jeden komunisté. Volební účast dosáhla 38%.

ODS má šanci na pět postupujících, TOP 09 na čtyři, lidovci pak na 11 kandidátů (tři z nich jsou společní nominanti se Stranou zelených). Komunisté zřejmě nemají jediného postupujícího, stejně jako Úsvit přímé demokracie. Samostatní kandidáti Starostů vedou ve dvou obvodech, České Lípě a Děčíně.

V Chebu směřuje k obhajobě sociální demokrat Miroslav Nenutil, druhé kolo ve Zlíně bude soubojem mezi místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou z ČSSD a Františkem Čubou za prezidentskou stranu SPO. Ve Znojmě se do druhého kola neprobojovala obhajující senátorka Marta Bayerová za KSČM ani bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný, který se usilovně pokouší o comeback. Do druhého kola směřují lidovec Jiří Němec a sociální demokrat Pavel Štohl.

V Praze 1 se bude rozhodovat mezi lidovcem Václavem Hamplem, a dosavadním senátorem za ODS Zdeňkem Schwarzem. Neuspěl šéf LES Martin Bursík za TOP 09 ani sexuoložka Laura Janáčková za ANO. V Praze 5 se utkají aktivista Václav Láska za lidovce a zelené s bývalým ředitelem ÚSTR Pavlem Žáčkem za ODS, v Praze 9 vede ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (ANO) před obhajujícím senátorem ODS Tomášem Kladívkem.

V Pelhřimově vede předseda Senátu Milan Štěch, který je senátorem už 18 let. Do druhého kola ho doprovodí písničkář Ivo Jahelka za TOP 09.

V Přerově vede bývalá senátorka a někdejší zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová za KDU-ČSL a Zelené, před ministrem dopravy z ANO Antonínem Prachařem.

V Kladně vede dosavadní senátor, ministr Jiří Dienstbier, v Uherském Hradišti hazardní král Ivo Valenta, kandidující za Stranu soukromníků.

Největší úspěch v prvním kole měl sociální demokrat Miroslav Antl v Rychnově nad Kněžnou, který získal přes 41% hlas. V druhém kole ho čeká lidovec Luboš Řehák.

Zdroje:
Vlastní