Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Seriózní Sobotka, sympaťák Hašek. Politoložka komentuje popularitu

Seriózní Sobotka, sympaťák Hašek. Politoložka komentuje popularitu
zdroj: tisková zpráva

Nejvíce sympatií u lidí si podle průzkumu STEM drží stále Bohuslav Sobotka, za ním v závěsu je Michal Hašek (oba ČSSD). Novinkou je příliv sympatií k ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Podle politologů není obliba opozičních politiků překvapením.

Relatuvně dobrými výsledky se může pochlubit i předseda KSČM Vojtěch Filip. Jeho popularita jako lídra neklesá hlavně uvnitř skupin stoupenců nejsilnějších levicových stran.

Vysoká nespokojenost veřejnosti se současnou politickou situací se promítla i do aktuálního hodnocení současných politiků.  

I když na první pohled průzkum veřejného mínění agentury STEM, který probíhal od počátku března do 8. března tohoto roku, nepřinesl výrazná překvapení, skoky v žebříčku obliby politiků se přece jen najít dají.

Opoziční politik logicky oblíbenější

Jisté je jedno - takřka všichni si v porovnání s lednem 2011 pohoršili. Pořadí na čele se nemění.  Na vrcholu žebříčku oblíbenosti stále stojí první dva muži ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Za nimi pak ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Nejsou to překvapivé výsledky. To, že stále vedou opoziční politici, je dáno tím, že vládní politik nikdy není oblíbený tak jako ten, co je v opozici. Tak to prostě je, s výjimkou krátkého období po volbách, kdy všichni čekají, že budou naplněna naráz všemožná očekávání," okomentovala průzkum pro ParlamentníListy.cz profesorka politologie Vladimíra Dvořáková.

Pohádali se až na sjezdu

Dodala, že oba "první muži" ČSSD si své popularity mohou užívat taky proto, že se průzkum uskutečnil ještě před sjezdem sociálních demokratů.

"Pohádali se až tam, to se může v dalším průzkumu projevit a popularita obou mužů může klesnout. Přesto je zřejmé, že Sobotka vede v sympatiích lidí proto, že není konfrontační typ, nevstupuje s nikým do žádných otevřených bojů, působí seriozně. No a Hašek zase lidi okouzluje svým sympatickým projevem," uvedla Dvořáková.

Vojtěch Filip - stále populární

U levicově orientovaných voličů je zajímavý nárůst popularity předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, přestože celkově si drobně pohoršil. Kladně ho jako lídra strany ohodnotilo až 89 procent dotazovaných.

"Velmi si toho, že nám lidé tímto způsobem vyjadřují podporu ceníme," uvedl pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Alexandr Černý. Podle něj je to důsledek toho, že lidé už jsou znechuceni neustálými útoky na KSČM. "Navíc náš předseda je ten nejlepší, jakého jsme mohli mít, takže se není čemu divit," dodal Černý.

Vojtěch Filip sám však, jak už v minulosti sdělil, podobným průzkumům veřejného mínění příliš velkou váhu nepřikládá.

Společnost se radikalizuje

"Společnost v Česku už je tak naštvaná, že se prostě velmi radikalizuje. I tohle může být důkazem toho, že lidé přestávají věřit v demokracii a hledají jiné alternativy. Přesto já osobně vidím daleko větší nebezpečí v nárůstu radikalizace u nás spíš směrem doprava," varuje politoložka Dvořáková s tím, že lidé mohou hledat spravedlnost i v různých formách nebezpečného extremismu.

"Jen to vypadá, že vláda stále nic nechce vidět, ani slyšet," shrnula politoložka.

Popularita politiků klesá

Jen několik osobností ustálo nepříznivý trend bez větších ztrát - většinou ti, kteří v posledních měsících příliš aktivně nevystupovali  - Zdeněk Škromach, Milan Urban, Karel Schwarzenberg. A dále skupina ministrů, jejichž popularita i známost byly nízké a tudíž „neměli co ztratit". Například Ivan Fuksa nebo Jiří Besser. Do dolní skupiny na žebříčku se překvapivě zařadil i nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Čestnou výjimkou ministra, který se v minulých měsících pravidelně objevoval na titulních
stránkách novin, a přesto si v porovnání s lednem polepšil, je šéf ministerstva zdravotnictví Leoš Heger. Podle mínění části veřejnosti zřejmě dokázal zvládnout se ctí protestní akci lékařů a zabránit ohrožení zdravotní péče. Leoš Heger se tak rázem posunul ze středu tabulky až do první desítky pořadí.

Výzkum popularity politiků se již tradičně zaměřuje na čelné představitele parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy koaliční vlády premiéra Nečase. Do hodnocených osobností nejsou stejně jako v předchozích průzkumech STEM řazeni prezident Václav Klaus nebo představitelé Senátu.