Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sever Čech nezklamal. Opět podezření na kupčení s hlasy, opět Krupka

Sever Čech nezklamal. Opět podezření na kupčení s hlasy, opět Krupka
Sídliště Krupka | zdroj: Profimedia

Na severu Čech se objevilo první podezření na možnou manipulaci s hlasy v nadcházejících sněmovních volbách. Týká se Krupky, kde už v minulosti docházelo ke kupčení s hlasy a kde se kvůli tomu volby musely opakovat, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes. 

Podle informací redakce HlídacíPes.org vyjížděla policie ve středu na fotbalový stadion v Krupce, kde mělo podle oznamovatele docházet k manipulaci s volebními lístky. Bližší informace o tom, jak policie zásah vyhodnotila, k dispozici nejsou.

„Nic konkrétního nepotvrdím. Pouze to, že jsme přijali jedno oznámení v rámci Ústeckého kraje, které má mít údajnou souvislost s volbami,“ řekla mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

Mluvčí žádné další informace poskytnout nechtěla. Není tak zřejmé, zda policie vyhodnotila, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu nebo přestupku.

Severočeský Klondike

V minulých letech byly případy kupčení s hlasy voličů prokázány v několika městech (Český Těšín, Krupka, Jirkov u Chomutova, Roudnice nad Labem, Most). Valná většina prohřešků se odehrála na severu Čech. Po komunálních volbách v roce 2014 k nim přibyly nové lokality: Bílina, Chomutov a Brno sever.

V případě Bíliny na kupčení s hlasy ukazovaly audio a video záznamy pořízené neziskovými organizacemi, v případě Chomutova soud považoval za zásadní svědectví několika osob, novinové články, amatérská videa a několik fotografií, které zachycovaly skupinky romských občanů.

Tyto jednotlivé důkazy však nebyly hlavním důvodem, proč Krajský soud v Ústí nad Labem hlasování nakonec prohlásil za neplatné. Zcela zásadní byla skutečnost, že podrobná kontrola odevzdaných volebních lístků potvrdila prvotní informace od svědků, že se v dané lokalitě kupčilo pro tu či onu stranu.

Hlas za stovku

Podle Jana Černého z nevládní organizace Člověk v tísni, která v minulých letech kupčení s hlasy na severu Čech monitorovala, se od minulých voleb podhoubí pro prodej hlasů příliš nezměnilo. Což se týká obecně především ghett.

"Je to relativně levné a relativně jisté, má to tradici i prostředníky s know-how," říká Jan Černý.

Cena hlasu se nejčastěji pohybuje od sta do 300 korun. "Někdy jsou ale lidé podvedeni a nedostanou nic," tvrdí Černý s tím, že od voličů, kteří se pohybují u sociálního dna, jde o racionální volbu. "Možná racionálnější než prodat hlas za utopický volební slib," dodává.

A kde se dá na kupčení nejčastěji narazit? "Obecně jde o velká sídliště. Spojit agitaci s finanční motivací lze samozřejmě kdekoli, ale na velkých sídlištích se to spíše vyzradí," říká pracovník Člověka v tísni.

A upozorňuje i na metody, které už připomínají spíše zpravodajské hry. V minulosti totiž byly zaznamenány i případy, kdy bylo kupčení s hlasy využito k odložení voleb na příhodnější čas nebo k diskreditaci kandidátů, pro něž byly hlasy naoko nakupovány.

Napsal Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: