Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

'Sex v krabici' aneb Jak vznikla party hra Twister

'Sex v krabici' aneb Jak vznikla party hra Twister
Oblíbená party hra Twister a pokus o největší partii na světě | zdroj: Profimedia

Žádná pořádná domácí nebo kolejní párty se neobejde bez hry Twister. U jejího zrodu stály dětské boty a v době svého vzniku s ní prodejci nechtěli kvůli sexuálnímu podtextu mít nic společného. Dokonce získala přezdívku "sex v krabici".

Když v roce 1965 pracovník reklamní agentury Reyn Guyer připravoval kampaň na prodej dětských bot před začátkem školního roku, vzal si na pomoc papír s barvenými puntíky. Tak dlouho na něj zíral ve snaze vymyslet originální nápad, až tematicky přeskočil mezi deskové hry. Figurkami na hracím poli s čtyřbarevnými puntíky měli být přímo lidé.

Svou hru nazval King’s Footsie a přišel s ní za herními designery Charlesem F. Foleyem a Neilem Rabensem, kteří mu pomohli ideu dopracovat a nakonec i vymyslet trochu atraktivnější název. A když jejich původní návrh "Preztel" (Preclík) odkazující na propletenec těl ztroskotal, protože ho měla pro svou hru registrovaný už jiná společnost, zvolili název Twister a hru si nechali patentovat.

Twister byl něco úplně jiného, než tehdy svět her nabízel. I proto na něj herní společnosti nahlížely rozporuplně, až s nevolí. Hromada lidí plazících se po sobě končících nakonec na zemi ve velkém propletenci těl byl na svou dobu poměrně odvážný koncept.

zdroj: YouTube.com

Společnost Sears, která vlastní obchodní řetězec Kmart, odmítla zařadit hru do svého letáku. Konkurenční výrobce her dokonce Twister nazval "sexem v krabici". Prodeje za první měsíce na trhu byly skoro nulové. Až PR společnost, která měla za úkol zajistit Twisteru propagaci, zkusila poslední záchranu – hru v květnu 1966 poslala do pořadu Tonight Show.

Komik Johnny Carson měl ten večer jako hosta blonďatou sexy herečku Evu Gaborovou. Po pár "tazích" byl z Carsona a Gaborové jeden velký preclík a lidé v sále i u obrazovek byli nadšeni. Druhý den běželi do obchodů, během následujícího roku si koupili tři miliony kopií a Twister byl zvolený Hrou roku.

Odhaduje se, že Twister někdy hrálo 65 milionů lidí, objevil se v mnoha filmech a seriálech (třeba v Přátelích) a píseň mu věnovali například R.E.M.

Zdroje:
Vlastní