Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Sexuální predátor Weinstein byl obžalován. Podřízeným vyhrožoval i smrtí

Sexuální predátor Weinstein byl obžalován. Podřízeným vyhrožoval i smrtí
Hollywoodský producent Harvey Weinstein | zdroj: Profimedia

Nejen amerického producenta Harveyho Weinsteina, ale i americkou filmovou společnost The Weinstein Company zažalovala newyorská prokuratura. Známy hollywoodský producent čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a zneužívání desítek žen. Generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman zároveň viní z nedostatečné ochrany svých zaměstnanců i firmu, kterou měl se svým bratrem Robertem.

Žaloba konstatuje, že jakýkoli prodej společnosti "musí zajistit odškodnění obětí". Generální prokurátor v prohlášení uvedl, že "ani pachatelé, ani ti, kdo jejich skutky umožnili, nebudou prodejem studia nespravedlivě obohaceni". "Každý Newyorčan má právo na pracovní prostředí bez sexuálního obtěžování, zastrašování a obav," píše se v prohlášení.

Schneiderman zahájil vyšetřování filmového studia loni v říjnu hned poté, co Weinsteinův skandál vypukl. Harvey Weinstein byl později propuštěn.

"Pracovat pro Weinsteina znamenalo pracovat pod neustálou záplavou sexuálních obscenit, vulgarit, sexuálních narážek a vyhrožování násilím. Pracoviště bylo obecně nepřátelské vůči ženám," uvádí materiál. Z Schneidermanova šetření vyšlo najevo, že Weinsteinovi zaměstnanci byli permanentně vystavování jeho verbálním výhrůžkám jako "zabiju tě, zabiju tvou rodinu" a "nevíš, co já můžu udělat". Na jednu podřízenou křičel, že by měla firmu opustit a dělat děti, protože to je všechno, na co je dobrá.

Producent Tarantinových hitů

Pětašedesátiletý Harvey Weinstein čelí obviněním, že sexuálně obtěžoval více než desítku žen. Producent však popírá, že by s kýmkoli měl nedobrovolný sexuální styk. Weinsteinova kauza odstartovala vlnu dalších obvinění, která mířila do řad politiků, novinářů a manažerů. Mezi ženami, které o producentově nevybíravém chování promluvily, jsou i hvězdy jako Salma Hayeková, Gwyneth Paltrowová nebo Angelina Jolie.

Filmové studio, které založili Harvey a Robert Weinsteinovi, už od podzimu loňského roku jedná o prodeji se skupinou investorů. The Weinstein Company má za sebou řadu úspěšných hollywoodských snímků, k nimž v posledních letech patřily především díla režiséra Quentina Tarantina jako Nespoutaný Django či Osm hrozných.

Zdroje: