Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sladký polibek smrti: Dostihový kůň vyhrál s mrtvolou v sedle

Sladký polibek smrti: Dostihový kůň vyhrál s mrtvolou v sedle
Osudný dostih Franka Hayese | zdroj: www.youtube.com

Pouze jednou se v historii dostihů stalo, že zvítězil jezdec, který byl po smrti. Od této tragické, byť velmi kuriózní události uplynulo 98 let.

Pětatřicetiletý americký žokej irského původu Frank Hayes (1888-1923) nikdy žádný dostih nevyhrál. Nebyl vlastně ani žokejem, ale trenérem koní a stájníkem.

Čtvrtého června 1923 během překážkového dostihu v Belmont Parku v americkém státě New York se mu to ale podařilo. Na koni Sweet Kiss, který byl v podstatě outsiderem s kurzem 20:1, projel vítězně cílem – ovšem už jako nebožtík. Během dostihu utrpěl infarkt (aniž si toho kdokoliv všiml), jeho bezvládně tělo ale zůstalo pevně v sedle. Přivolaný traťový lékař už jen konstatoval smrt.

Z hlediska regulí bylo vše v pořádku, a Hayes se tak stal prvním a jediným žokejem, který po své smrti vyhrál dostih. Od slavnostního ceremoniálu a předávání cen se logicky a pietně upustilo.

Předpokládá se, že jednou z možných příčin Hayesova infarktu bylo vedle fyzického vypětí především to, že kvůli dostihu během pár dnů shodil přes šest kilo. Na startu údajně prohlásil, že "dnes je ten správný den pro zápis do dějin". V tomto ohledu se, bohužel, nemýlil.

Pohřben byl v jezdeckém úboru a kůň Sweet Kiss už nikdy do žádného dostihu nenastoupil; po zbytek života mu už nikdo neodpáral přezdívku 'Sweet Kiss of Death', tedy 'Sladký polibek smrti'.

Zdroje:
Vlastní