Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Slavné polibky filmového plátna

Slavné polibky filmového plátna
Nestárnoucí romantika nad talířem špaget | zdroj: Profimedia

Správný okamžik na polibek je téměř vždy, pro dnešek to však platí dvojnásob. Na 6. července totiž připadá Mezinárodní den polibků - a letos se koná již počtrnácté! Připomeňte si sedmičku slavných filmových pus.

Líbání na přídi lodi 

James Cameron ve svém velkofilmu stvořil hned dvě superhvězdy - Leonarda DiCapria a Kate Winsletovou, kteří si tu střihli romantické idoly. Krátká láska mezi bohatou Rose a chudákem Jackem zašla dál, než za polibek. Právě první pusa na přídi lodi se však zapsala do popkulturních dějin. 

Láska Lady a Trampa 

Rozdílného původu byla i další slavná partnerská dvojice - Lady a Tramp. Kreslený příběh o lásce nóbl fenky, kterou zláká volnost a dobrodružství, a toulavého pejska je známá mimo jiné svou slavnou "špagetovou" scénou. V rámci ní také padl onen polibek.

Láska za občanské války 

K osudovým párům (nejen) filmového plátna bezpochyby patří Scarlett O'Harová a Rhett Buttler ze slavné knihy a následně i snímku Jih proti Severu.

Velkofilm má v sobě mnohé dobré i špatné z éry zlatého Hollywoodu - nákladnost, velkolepou oslnivost vyšperkovanou hvězdami, nesmírný úspěch i hořkou pilulku v podobě ponížení, jež se při udělování Oscarů dotklo představitelky chůvy Hattie McDanielové, první černošské herečky, která zlatého plešouna získala.

Pro mnoho fanoušků je nicméně nejzásadnější romantická linka mezi oběma svéráznými představiteli. Polibky nevyjímaje. 

Pusa před osudovou bitvou 

V sérii o kouzelníkovi Harry Potterovi padlo vícero pus - ostatně v rámci jednotlivých dílů mladí studenti školy čar a kouzel (nejen) postupně dospěli. Zmiňme tedy polibky párů, které spolu nakonec i zůstaly - třeba první pusu super chytré Hermiony a Rona Weasleyho. Či to, když jeho sestra Ginny Weasleyová políbila hlavního hrdinu před osudovou a pro mnohé tragickou bitvou o Bradavice. 

Líbání a tancování 

Tuze slavné polibky padly i v "roztančené" klasice Hříšný tanec, kde se šestnáctiletá Baby počátkem 60. let zamiluje do staršího šviháka v podání Patricka Swayzeho. Máte raději polibek během tréninku, nebo během hořkosladkého závěru? 

Velké dilema jedné třicítky 

Bridget Jonesová je jednou z kultovních komediálních hrdinek posledních dvaceti let. Vedle vtipných peripetií však filmům s poněkud potrhlou, nemotornou hrdinkou nechyběla ani porce romantiky. Třeba když se tato lehce oplácaná třicítka líbala s Markem v podání fešáka Colina Firtha. 

Líbání hlavou dolů 

A na závěr si dáme něco ze superhrdinského světa! Právě v tomto žánru k nejslavnějším pusám bezpochyby patří polibek zrzavé krásky Mary Jane a Petera Parkera - Spidermana. Co na tom, že se tak událo v dešti a Tobey Maguire při tom byl hlavou dolů. To celé scéně jen dodává na půvabu. Tedy pokud se na ni člověk dívá pěkně v suchu. 

Zdroje:
Profimedia