Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Šmarda není na ministra ideální kandidát, souhlasí s prezidentem Babiš

Šmarda není na ministra ideální kandidát, souhlasí s prezidentem Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) | zdroj: Profimedia

Bez konkrétního výsledku skončila čtvrteční odpolední schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Tématem přibližně hodinového jednání byla patová situace kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na jeho místo chce ČSSD dosadit Michala Šmardu, s čímž ale hlava státu nesouhlasí. Za ideálního kandidáta nepovažuje Šmardu ani premiér.

S odvoláním Antonína Staňka a přijetím jeho demise Zeman stále otálí. Žádost na odvolání ministra podaná předsedou vlády musí hlava státu podle ústavy přijmout. Podle Hradu však ústava neuvádí žádnou časovou lhůtu, kdy musí prezident jednat.

Andrej Babiš po schůzce se Zemanem řekl novinářům, že s jeho názorem na Šmardu souhlasí: "Sdílím názor pana prezidenta, že pan Šmarda není ideálním kandidátem na ministra kultury. Nikdy v kultuře nedělal."

"Respektuji, že je to nominace sociální demokracie, a postupuji podle koaliční smlouvy," dodal premiér. Dle svých slov rovněž prezidentovi oznámil, že koaliční smlouvu chce nadále dodržovat a hodlá podle ní postupovat. Doufá, že se situace vyřeší příští týden. 

Minulý čtvrtek se kvůli situaci na ministerstvu kultury s prezidentem v Lánech sešel premiér Babiš i šéf ČSSD Jan Hamáček. Lánská schůzka o Staňkovi ale skončila bez výsledku. 

Další důležitá schůzka je plánována na pátek, kdy se v Lánech s hlavou státu setká Jan Hamáček a Antonín Staněk. Těsně před ní by se měl rovněž opět setkat premiér Babiš s Hamáčkem. 

Zdroje: