Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Smrtící propadák ODS: Novým číslům se ani nechce věřit

Smrtící propadák ODS: Novým číslům se ani nechce věřit
Petr Nečas | zdroj: Profimedia

Pokud by se počátkem dubna konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem voleb by se s jasnou převahou stala ČSSD se ziskem 28,3 % hlasů (67 mandátů) následována druhou KSČM, které by dalo svůj hlas 17,4 % (41 mandátů) rozhodnutých voličů. Ukazuje to průzkum společnosti SANEP. ODS by se ocitla dokonce už pod desetiprocentní hranicí a získala by o pouhé dva mandáty více než SPOZ. Naopak TOP 09 neustále posiluje a nad ODS vede už o více jak pět procent.

Se ziskem 14,5 % hlasů by TOP 09 v hypotetických dubnových volbách do Poslanecké sněmovny získala 35 mandátů. Upevňuje si tak svoji pozici nejsilnější pravicové strany, která by se navíc umocnila ve spojení se Starosty a nezávislými (STAN), kteří by stejně jako v březnu aktuálně získali 1,1 % hlasů rozhodnutých voličů.

Celý průzkum ZDE

Pod desetiprocentní hranicí se v dubnu ocitají se ziskem 9,3 % (22 mandátů) občanští demokraté, kterým se nedaří zastavit propad volebních preferencí. ODS tak během měsíce ztratila podporu dalších 0,9 % voličů a přišla by tak oproti březnovým hodnotám o tři poslanecké mandáty. Nyní se nacházejí až na čtvrtém místě, avšak před zemanovci mají náskok pouhých 0,9 % (2 mandáty).

Lidé jsou nespokojení se současnou vládou a obrací se k levici

Zdroje: