Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Smutná reportáž z Karviné: Cikánský bordel, který se nedá vydržet

Smutná reportáž z Karviné: Cikánský bordel, který se nedá vydržet
zdroj: Profimedia

Šok jako při návštěvě Bronxu musí zažít neinformovaný návštěvník, který dnes zavítá do některých částí Havířova a Karviné. Místní komunita Romů dává starousedlíkům v poslední době tak zabrat, že policie urychleně stahuje své těžkooděnce ze severních Čech, kde ze stejných důvodů bránili několik měsíců klid a pořádek, právě do Slezska.

Obyvatelé obou dvou těchto měst jsou již zoufalí, pomoci od místních úřadů se ale dosud nedočkali.

Problémy v Karviné se podle svědectví místních lidí, které redakce ParlamentníchListů.cz získala buď přímo na místě nebo díky sociálním sítím, začaly někdy v polovině 90. let. Tehdy se do Karviné, zejména do jejího Nového Města, kde dříve bydlela spíše vyšší třída, začali ve velkém stěhovat nepřizpůsobiví občané z celého tehdejšího Československa. Většinou se jednalo o Romy ze Slovenska. „Právě tam, kolem úřadu práce, je to teď stále horší a horší. Je to bordel, čím dál větší bordel,“ popsala strašnou situaci panující ve značné části města zdejší obyvatelka Božena Páralová. Její slova potvrzují i suchá policejní čísla, podle kterých na Karvinsku za poslední rok stoupla kriminalita, včetně té nejnebezpečnější - násilné nebo dětské zločinnosti - o více než třetinu. Některé kdysi výstavní čtvrti Karviné tak dnes připomínají spíše ghetta.

Krade se jako někde v Bangladéši

„Zrovna teď o víkendu jsem byla na plese v domě kultury. Během 20 minut po našem příjezdu tam zloději rozbili příteli mé kamarádky okna u auta a rozlámali mu tam palubní desku. Podobně zničili i další tři auta před ním, a navíc je ještě vykradli,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Páralová. Podle ní se v poslední době stěhovali Romové do Karviné často potají v noci, aby nikdo z místních nenadával. „Což tady každého z nás velmi pohoršilo. Navíc pak hned ráno lidé z okolí nových přistěhovalců zjistili, že se jim ztratila kola a další věci. Většina cikánů se prostě nedokáže přizpůsobit normám slušného chování. Slovo úklid třeba vůbec neznají. Většina z nich jen vysedává venku nebo po hospodách a hernách. Bůhví, kde na to berou, když nic nedělají. V domech, kde bydlí, pak vyvolávají konflikty s místními. V sousedním domě bydlí v jednom bytě přímo nějaká fajna cikánská kapela. Nacvičuje pořád, ve dne v noci. Asi si dokážete představit, co to je za peklo. Dodržování nočního klidu ze strany policie je utopie,“ tvrdí na sociálních sítích další obyvatel Havířova, Blažena K.