Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Sobotka: Nechceme velkou koalici. Lidovce nebo menšinovou vládu

Sobotka: Nechceme velkou koalici. Lidovce nebo menšinovou vládu
zdroj: Mediafax

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka udělá prý všechno pro to, aby se jeho strana po volbách nespojila s ODS. Líbila by se mu spíše spolupráce s lidovci.

Spolupráce s novým šéfem ODS sociální demokraty neláká. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka vytknul Petru Nečasovi jeho návrhy v oblasti sociální péče a v on-line rozhovoru se čtenáři serverů ParlamentníListy.cz a Lidé.cz uvedl, že si velkou koalici nepřeje.

"Nejsem příznivec velké koalice a udělám v rámci ČSSD vše pro to, aby zde tato koalice nebyla," uvedl Sobotka. A na adresu politiky občanských demokratů dodal, že "jediným řešením je ODS v opozici alespoň na 8 let."

S ODS ne, s lidovci ano

Sobotka si ovšem dokáže představit spolupráci s lidovci, se kterými sociální demokraté minulý měsíc ve sněmovně hlasovali pro vrácení mateřské na loňskou úroveň: „Zatím nevíme, kdo se vůbec do sněmovny dostane. U TOP 09 a VV se dá očekávat těsná kooperace s ODS, možným partnerem ČSSD jsou lidovci."

Nejlepším řešením, tvrdí Sobotka, by tudíž byla levostředová nebo menšinová vláda sociálních demokratů.

Místopředseda využil také příležitosti probíhajících změn ve vedení občanské demokracie a po vzoru svého stranického šéfa Jiřího Paroubka internetovým diskutérům sdělil, co si o pádu Mirka Topolánka myslí.

"Nyní se stal obětním beránkem, pánové Nečas, Langer, Gandalovič, Pospíšil, Bém doufají, že bude stačit obětovat Topolánka, aby se udrželi i nadále v politice," míní Sobotka.

Na otázku, zda je SPOZ Miloše Zemana pro sociální demokraty protivníkem, odpověděl, že zemanovce chápe jako „potenciální spojence Petra Nečase a Miroslava Kalouska (TOP 09)".

Březnový výzkum STEMu přisuzuje ČSSD zisk 75 mandátů, ODS 56. Podle téhož průzkumu by se dosněmovny dostalo ještě 29 komunistů, 17 kandidátů TOP 09, 12 lidovců a 11 zástupců Věcí veřejných.

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz