Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Soud opět zrušil verdikt v kauze Opencard

Soud opět zrušil verdikt v kauze Opencard
Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček | zdroj: Profimedia

Vrchní soud v Praze podruhé zrušil odsuzující rozsudek nad pražským exprimátorem Tomášem Hudečkem a dalšími obviněnými v kauze Opencard. Případ tak znovu putuje k prvoinstančnímu soudu. 

Senát soudce Alexandra Sotoláře vynesl tresty nad obviněnými za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení pravidel hospodářské soutěže už v září 2016. Ty pak Vrchní soud zrušil. Důvodem bylo, že soud nižší instance dle Vrchního soudu dospěl k nesprávným skutkovým zjištěním. Některé části výpovědí svědků prý při hodnocení důkazů opomenul, jiné měly být nesprávně interpretovány. 

Další rozsudek městský soud vynesl v prosinci 2018. Padly stejné tresty. Hudeček a bývalý radní pro dopravu Josef Nosek dostali dvouletý podmíněný trest, bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková a šéf informatiků na magistrátu Jan Teska pak podmínku tříletou. 

Nosek a Hudeček proti rozsudkům protestovali a odvolali se.

Případ se týká kontraktů s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k Opencard. Pražští radní kontrakty v roce 2012 jednomyslně schválili, postup doporučila hodnotící komise. Tehdejší radní prohlašují, že projekt byl vleklý problém z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným smlouvám nemohli postupovat jiným způsobem. 

Podle Městského soudu však radní firmu neoprávněně zvýhodnili.

Zdroje: