Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Splní komunisté Babišovi sen o vládě jedné strany?

Komentář: Splní komunisté Babišovi sen o vládě jedné strany?
Babiš proti komunistům rozhodně nebrojí | zdroj: Profimedia

Velkopodnikatel a proletáři – i ti se mohou dohodnout. Výsledkem může být menšinová vláda Andreje Babiše a jeho filiálky ANO. 

Mezi Andrejem Babišem a komunisty je zásadní rozdíl. Komunisté jsou znepokojeni tím, že 98 procent výrobních prostředků (fabrik, jejich zařízení a strojů) patří pouhému procentu obyvatel. No a (jednoprocentního) Babiše zase štve, že všechny výrobní prostředky nepatří jemu.

Přesto spolu mohou dát dohromady družbu, která po volbách umožní Babišově politické firmě ANO vládnout bez koalice.

Co říkají čísla

Nejnovější volební model, který tento týden zveřejnil Ústav empirických výzkumů STEM, potvrzuje trend z minulých průzkumů: ANO zvyšuje náskok a KSČM si upevňuje druhou pozici.

Babišova filiálka by podle něj dostala 32,9 a komunisté 14,3 procenta hlasů. Pětiprocentní práh potřebný pro vstup do sněmovny by ještě překročili sociální i občanští demokraté, TOP 09 a také – lidovci. Jenže ti chtějí kandidovat v koalici se starosty, takže budou v součtu potřebovat deset procent. Na ně v sondě nedosáhli, protože STAN paběrkuje pod dvěma procenty.

Přepočteno na křesla: Poslanci za ANO by podle STEM ve dvousetčlenné sněmovně obsadili 89 seslí, komunisté 35. (Ve skutečnosti by obě partaje získali o několik křesel víc, protože mezi ty, kteří se do sněmovny kvalifikují, by se rozdělila křesla za propadlé lidovce. STEM je v sondě počítal jako samostatně kandidující stranu.)

Z těchto čísel je jasné, že právě komunisté mohou Babišovi umést cestu do Strakovy akademie.

Miliardář a proletář

Pravda, Babiš by měl být pro komunisty něco jako Belzebub. Jejich partaj se vzdala srpu, kladiva a rudé hvězdy ve prospěch třešní, to ale neznamená, že rezignovala na svůj hlavní cíl – rehabilitovat marxismus a svrhnout kapitalismus. A Babiš, to je přece kapitalista jako řemen – vykořisťuje, rochní se v penězích, chrochtá si u dividend a k tomu se vyhýbá daním!

Postoj, který je vlastní většině komunistů, formuloval poslanec Alexander Černý v pořadu ČT Otázky Václava Moravce: "Nepodpořil bych vládu KSČM s hnutím ANO, protože Andrej Babiš je miliardář a navíc nakoupil korunové dluhopisy."

Jenže proč by se miliardář a proletář nemohli dohodnout na vládě? Tím spíš, když v ní nemusí společně sedět.

Mezi šéfem ANO Babišem a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem by mohla zafungovat osobní chemie. Vždyť vyrostli ve stejné straně (KSČ, Komunistická strana Československa – podle litery zákona zločinecká organizace) a oba evidovala tajná komunistická policie (StB) jako spolupracovníky – prvního pod krycím jménem Bureš, druhého jako Falmera.

A jak by soudružskou pomoc velkouzenáři vysvětlili komunisté voličům? Nejspíš jako státotvorný počin - přece nemůžeme nechat u moci rozklíženou a přesluhující koalici.

Odvolávám, co jsem odvolal

Babiš, jak má ve zvyku, mění názory na rodnou stranu a případnou spolupráci s ní podle toho, co mu našeptají píáristi, nebo podle nálady.

Loni v září připustil, že by o podpoře komunistů vyjednával. "Pokud vznikne po volbách nějaká situace, tak budeme vyjednávat se všemi. Proč bychom měli komunisty ignorovat? Jaký je k tomu důvod?" podivil se v rozhovoru pro Týden.

Letos v dubnu se však v Info.cz dušoval: "S komunisty ve vládě nebudu, to si mě pletete se Sobotkou." A v červnu jinými slovy řekl to samé Radiožurnálu.

Babiš ale ve vládě s komunisty sedět nemusí a přesto může s jejich přispěním vládnout. Koaliční vláda není to, o čem sní. Babiš sní o vládě jedné strany – ANO. Svou vizi, jak řídit zemi, formuloval před dvěma lety v rozhovoru pro (své) rádio Impuls. Stěžoval si v něm, že ho koalice brzdí v rozletu a ministři si dělají, co chtějí. "Měla by vládnout jedna strana," rezolutně uzavřel svůj pohled na vládu.

Dají to přes kopírák?

Nemusí to být nemožné ani v případě, kdy Babišova strana nezíská většinu (a to se dá očekávat). Jak na to?

Babiš jako vítěz voleb může sestavit jednobarevnou vláda a domluvit se s komunisty na tom, že jejich poslanci před hlasováním o důvěře kabinetu odejdou ze sálu. Babišově vládě by pak stačily hlasy poslanců za ANO, aby získala důvěru.

Pro pamětníky: Tento scénář byl u zrodu menšinové vlády sociální demokracie v roce 1998.

ČSSD vedená Milošem Zemanem tehdy vyhrála volby. Získala 74 křesel ve sněmovně, ale nesehnala partnera do většinové koalice. A protože ani pravicová opozice nedala dohromady většinu, občanští demokraté Václava Klause svou absencí ve sněmovně dali sociálním demokratům šanci vládnout. Součástí jejich opoziční smlouvy bylo ustanovení, že ODS nevysloví nedůvěru vládě.

Podobnou smlouvu nebo jen džentlmenskou dohodu (v Babišově a Filipově případě spíš soudružskou) by mohl uzavřít šéf ANO s komunisty. Jistě, nebylo by to zadarmo, ale nějaké trafiky pro komunistické experty by se našly.

Proč právě třešně

Pokud by Babiš hledal podporu své menšinové vlády jinde, stěží by uspěl. Sotva by mohl počítat s pochopením u "debila a kokota" Zaorálka, "zloděje" Kalouska, nebo u lidoveckých "podrazáků".

A občanští demokraté? Vůči nim je "dlaždič" z Bratislavy poslední dobou zdrženlivý a překvapivě také slušný. Jenže ODS požaduje konec EET a vládu bez Babiše. Zejména to druhé je nemyslitelné.

Takže "sorry jako", zbývají komunisté. Andrej Babiš si je hýčká, neuráží je, jeho média tuhle trilobití partaj neskandalizují. Hádejte proč.

Zdroje:
Vlastní