Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Spojené státy viní z útoku na tankery Írán, zveřejnily video

Spojené státy viní z útoku na tankery Írán, zveřejnily video
Pompeo z údajných útoků obvinil Írán | zdroj: Profimedia

Dva ropné tankery, které pluly v Ománském zálivu nedaleko strategicky významného Hormuzského průlivu, se ve čtvrtek staly terčem zřejmého útoku. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo později obvinil Írán, ten jeho slova odmítá.

První tanker MT Front Altair patří norské společnosti Frontline, plul pod vlajkou Marshallových ostrovů a byl patrně zasažen torpédem. Loď dlouho hořela. Druhý zasažený tanker Kokuka Courageous patří japonské firmě Kunihanna Sangjo a plul pod panamskou vlajkou. Všech 44 členů posádek bylo evakuováno. 

Video jako důkaz?

Podrobnosti incidentu v Ománském zálivu se vyšetřují. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale prohlásil za viníka Írán. Írán se podle něj snaží vyhrotit napětí a narušit plavbu Hormuzským průlivem. Dle ministra k tomuto zjištění Američané došli s pomocí tajných služeb i na základě použitých zbraní a stylu, jakým se na lodě útočilo.

Američané později zveřejnili video, které dle nich ukazuje, že útočili Íránci. Podle vyjádření USA je na záběrech vidět, jak Íránské revoluční gardy sundavají z japonské lodi minu připevněnou magnetem. Spojené státy také posílají k této lodi torpédoborec USS Maison, torpédoborec USS Bainbridge je už v kontaktu s jedním z tankerů a brání dalšímu případnému napadení. Americká armáda ale uvedla, že nestojí o zapojení do vojenského konfliktu. 

Spojené státy obvinily Írán již z květnové sabotáže čtyř plavidel u Spojených arabských emirátů. Saúdská Arábie, rival Íránu, se ohledně čtvrtečního incidentu přiklonila k tvrzení USA. Také britský ministr zahraničí Jeremy Hunt vidí v útoku zapojení Íránu. 

Rusové ve čtvrtek varovali před obviňováním Íránu, Francie vyzvala k respektování svobody pohybu a snížení napětí v oblasti, vystupňování napětí se obává i německý ministr zahraničí Heiko Maas. 

Ohrožení důležité cesty 

Mezinárodní asociace nezávislých vlastníků tankerů varovala, že může být ohroženo zásobování Západu ropou, pokud nebude oblast průlivu bezpečná. 

Britové doporučili civilním lodím, aby v těchto místech pluly co nejopatrněji. 

Incident může přispět k vyššímu napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které podnítilo odstoupení Američanů od dohody o íránském jaderném programu a obnovení sankcí. Teherán se v současnosti odmítá účastnit nabízených jednání. Pompeo ve čtvrtek během svého oznámení uvedl, že si Spojené státy stále přejí, aby s nimi Teherán jednal.

Čtvrteční události označil Írán za "podezřelé". Mluvčí íránské vlády sdělil, že je země připravena spolupracovat při ochraně strategických cest. Americké obvinění je dle íránského ministra zahraničí součástí protiíránské kampaně. Po uzavřeném jednání rady OSN také Teherán vyzval k rychlému zahájení rozhovorů zemí Perského zálivu, které by měly uvolnit napětí. 

Předběžná zpráva mezinárodního týmu dosud pouze konstatovala, že útok pravděpodobně spáchal státní aktér. Tým vedou vyšetřovatelé ze Spojených arabských emirátů. 

Zdroje: