Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Štědrý den: Na východě bude jaro, na západě Česka sníh vydrží

Štědrý den: Na východě bude jaro, na západě Česka sníh vydrží
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Předvánoční obleva, jíž meteorologové předpovídali už před několika dny, zasáhne pouze východní partie republiky. Na západě bude zároveň chladněji v nížinách než v horských polohách. Štědrý den na sněhu tedy lidé zažijí i v nižších polohách západních Čech a dokonce i v metropoli.

Už ve středu se projevilo, že do Česka proudí teplý vzduch od jihu zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Na horách bylo a až do pátku bude tepleji než v nížinách. Zatímco v Praze se teplota pohybovala jen kolem nuly, na šumavském Churáňově pršelo a teplota vyšplhala na šest nad nulou. Také v Peci pod Sněžkou bylo odpoledne nad nulou.

Čtvrtek 23. prosince bude zřejmě nejteplejším pŕosincovým dnem, ale zejména na jižní a východní Moravě, kde budou teploty šplhat až k deseti stupňům. Výrazná obleva zasáhne i východní Čechy. Na západě naopak mnohde zůstanou teploty pod bodem mrazu.

Na východě sníh roztaje, vydrží jen na horách

V moravských nížinách a v nižších polohách východních Čech tedy zřejmě roztaje všechen sníh. Milovníci zimních radovánek by ale neměli smutnit. Už na Štědrý den večer přejde přes Česko výrazná studená fronta a za ní k nám pronikne studený vzduch od severu. Sněžení a mrazy se tedy vrátí.

Už v pátek večer by mělo sněžit na západě Čech, odkud se srážky ve formě sněhu postupně přesunou i na ostatní území. Meteorologové budou ještě své předpovědi upřesňovat, ale není vyloučeno, že bude sněžení vydatnější.

V dalších dnech pak srážek ubyde, ale výrazněji přituhne a možná přijdou i arktické mrazy.