Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Středoškoláci sestrojili letadlo a uletěli s ním 12 tisíc kilometrů

Středoškoláci sestrojili letadlo a uletěli s ním 12 tisíc kilometrů
zdroj: www.facebook.com/buildourplane

Nic není nemožné, když jde člověk za svým snem. Takové poselství přináší projekt dvacítky jihoafrických středoškoláků, kteří dokázali postavit čtyřmístné letadlo Sling 4 a uletět s ním 12 tisíc kilometrů z Kapského Města do Káhiry.

Posádka pod velením 17leté pilotky a zakladatelky projektu U-Dream Global Megan Wernerové přistála postupně v Namibii, Malawi, Etiopii, Zanzibaru, Tanzanii a Ugandě. Všude, kam přiletěli, pořádali setkání se svými vrstevníky a přesvědčovali je o tom, že nic není nemožné a že nemusí zůstat u snů, píše britský server BBC.

Letadlo složila dvacítka studentů během tří týdnů ze sady vyráběné jihoafrickou továrnou na letadla. Bylo potřeba smontovat několik tisíc dílků, což podle Meganina otce Dese Wernera, který je komerčním pilotem, za normálních okolností zabere profesionálům tři tisíce hodin práce.

Postavit letadlo ale studentům nestačilo – šest z nich, v čele s Megan, si udělalo i pilotní licenci, sedlo si za knipl svého "dítěte" a vydalo se s ním napříč Afrikou. Vzhledem k základní licenci se museli udržovat ve výškové hladině, kdy mají zemi na dohled.  

Po většinu cesty středoškoláky doprovázelo další letadlo Sling 4 pilotované profesionály, kteří nejen poskytovali studentům podporu a případně i cenné rady, ale účastnili se i debat s africkými studenty.

Byly ale chvíle, a ne zrovna krátké, kdy se teenageři museli bez podpory profesionálů obejít. Bez supervize letěli dokonce celých deset hodin posledního, egyptského úseku cesty.

Zdroje:
BBC