Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Stromy plné koz jsou možná jen podvod na turisty

Stromy plné koz jsou možná jen podvod na turisty
Kozy do korun agávových stromů v Maroku zřejmě instalují sami farmáři, kteří tak na atrakci vydělávají | zdroj: Profimedia

Stromy obsypané kozami vypadají jako po zásahu Photoshopu. Přesto všichni, kdo se do okolí marockého Marrakéše vydali, přísahají, že je viděli na vlastní oči. Oblíbená turistická atrakce je však zřejmě podvod a scény jsou možná tak stejně přirozené, jako oblíbené pózování se zfetovanými kočkovitými šelmami v Asii.

Podle výzkumu britského fotografa Aarona Gekoského zvířata do korun stromu nutí lézt místní farmáři, kteří si za fotku s "přírodním úkazem" účtují nemalý obnos.

Ne že by kozy nešplhaly po stromech. Naopak, kozy jsou mimořádně schopní lezci a dokáží balancovat ve vysokých výškách, na strmých svazích a spasou prakticky cokoli. Takže ani trny agávií pro ně nepředstavují větší problém. Přesto fakt, že své akrobatické schopnosti předvádějí davům jen v malé oblasti na světě, budí jisté pochyby.

"Když si vychytralí farmáři všimli zájmu turistů o kozy šplhající po stromech, rozhodli se to náležitě zpeněžit. Slyšel jsem dokonce, že přivezli zvířata z jiných oblastí a postavili na stromech plošiny," řekl britskému deníku The Telegraph Gekoski. Dodal, že ač jsou kozy na stromech běžně neuvěřitelně hbité a obratné, na agáviích stojí prakticky bez hnutí. "Vypadají spíš nemocně," podotkl.

"V pozdním odpoledni kozy sundají a odvedou domů, při východu slunce je vysadí zpět na stromy," popsal. Podle něj je běžná praxe kozy během dne po nějaké době střídat, protože stát celé hodiny ve vedru na slunci na tenkých větvích, je pro zvířata mimořádně náročné.

I proto zřejmě vybírají chovatelé mladší kusy. Navíc mají u svých stromů vždy v záloze připraveno pár kůzlat, kdyby turistům nestačilo vyfotit si strom, ale chtěli si i zvíře pochovat…

Zdroje:
The Telegraph