Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Studie: Přetopené domácnosti přispívají k obezitě

Studie: Přetopené domácnosti přispívají k obezitě
Vytopený obývací pokoj (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle nizozemských odborníků na výživu z Maastrichtské univerzity by lidé neměli ve svých domech tolik topit. Ti, již se pohybují neustále v teplém prostředí, totiž spotřebují méně energie. V zimě přitom většina lidí konzumuje těžká jídla. Informuje o tom dnešní vydání deníku The Times. 

Skupina nizozemských vědců pod vedením profesora van Marken Lichtenbelta má za to, že teplota prostředí významně ovlivňuje množství spálených kalorií. Během jejich pokusu, jehož výsledky otiskl časopis Trends in Endocrinology & Metabolism, strávilo 17 účastníků po dobu deseti dnů šest hodin denně v teplotě 15 stupňů Celsia. Účastníci měli v tomto období v průměru o šest procent větší výdej energie; někteří z nich pak až o třiadvacet procent.

Studie z loňského roku přitom ukázala, že průměrná teplota v britských obývacích pokojích vzrostla z 18 stupňů Celsia v roce 1978 na 21 stupňů v roce 2008.

Nizozemský profesor van Marken Lichtenbelt se domnívá, že střídmější vytápění by pomohlo nejen zmírnit ekonomickou krizi, ale také obezitu obyvatel.

Zdroje: