Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Studie: Ptáci dovedou rozpoznat průměrnou rychlost automobilů na silnici

Studie: Ptáci dovedou rozpoznat průměrnou rychlost automobilů na silnici
Salašník (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle doktora Pierra Legagneuxe z Quebecké univerzity jsou ptáci schopni odhadnout průměrnou rychlost vozidel na určité vozovce a přizpůsobit tomu rychlost svého odletu před přijíždějícím automobilem. Zprávu o jeho studii přineslo dnešní vydání britského deníku The Times.

Ekolog Legagneux chtěl využít čas během své každodenní cesty do práce a provedl tak následující experiment: Vždy, když uviděl na silnici ptáka, spustil stopky v okamžiku, kdy pták vzlétl, a zastavil je v momentě, když jeho auto proťalo místo, kde pták původně stál. Zjistil tak, jak rychle jsou ptáci schopni na přijíždějící auto zareagovat.

Na základě tohoto pozorování, o němž poreferoval v časopise Biology Letters, došel k závěru, že rychlost, s jakou se ptáci vznáší ze silnice do vzduchu, závisí spíše na průměrné rychlosti pro danou silnici, než na rychlosti konkrétního auta, které se přibližuje. Na silnicích s nízkým rychlostním stropem totiž ptáci vzlétali pomalu i přesto, že se auto blížilo velmi rychle. Naopak na vysokorychlostních silnicích byli schopni zareagovat rychleji. Ptáci jsou tak podle všeho schopni určit, jak rychle se na dané silnici obvykle jezdí.

Legagneux prý kvůli svému pokusu musel občas překročit rychlostní omezení až o 40 kilometrů za hodinu. Podle vlastních slov však přitom nezranil jediného ptáka.

 

 

Zdroje: