Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Svatý otec zažívá poslední hodiny v úřadu

Svatý otec zažívá poslední hodiny v úřadu
Papež Benedikt XVI. | zdroj: Profimedia

Papež Benedikt XVI. se dnes rozloučil v Apoštolském paláci s kardinály přítomnými ve Vatikánu. Šlo o jeho poslední oficiální akci v hlavním papežském sídle před ukončením jeho působení v čele římskokatolické církve. 

Benedikt XVI. slíbil svému budoucímu nástupci "bezpodmínečnou úctu a poslušnost". Podle prvních komentářů potvrdil tak snahu zažehnat obavy před rozepřemi na mocenském vrcholu církve, kdy budou existovat vedle sebe nový a bývalý papež. Kardinály vyzval, aby při volbě nového pontifika spolupracovali jednotně "jako orchestr", ve kterém lze dosáhnout "dohody a harmonie". 

Slova se na začátku ceremonie ujal děkan kardinálského sboru Angelo Sodano, který Benediktovi poděkoval za jeho papežskou činnost. S každým z kardinálů se pak papež osobně rozloučil. Byli mezi nimi i kardinál Miloslav Vlk a pražský arcibiskup Dominik Duka

Odpoledne čeká Benedikta XVI. přesun vrtulníkem do letního sídla papežůCastel Gandolfo, kde večer naposledy osobně požehná věřícím. 

Úderem 20. hodiny vyprší jeho pontifikát a římskokatolickou církev čeká zřejmě v příštích dnech či týdnech volba nového papeže.

Zdroje:
CTV